Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Εκδήλωση για το ασφαλιστικό στη Ξάνθη

Το Σάββατο 30 Γενάρη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, η εκδήλωση της Λαϊκής Αντίστασης για το ασφαλιστικό.
Ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Μάνος, ο οποίος αφού έκανε μια αναδρομή στους όρους και τους αγώνες που οδήγησαν στην κατάκτηση της ασφάλισης, εξήγησε αναλυτικά τους λόγους που θεωρούμε ότι αυτή είναι καθολικό κοινωνικό δικαίωμα και τόνισε ότι η υπεράσπιση, διεύρυνση ή απώλεια της κατάκτησης αυτής είναι ζήτημα ταξικών συσχετισμών, ταξικής αντιπαράθεσης και πάλης.
Η συζήτηση που ακολούθησε επεκτάθηκε και σε άλλα ζητήματα, όπως στο εργατικό κίνημα της μεταπολίτευσης, τις εκρήξεις και τις κρίσεις του, τη σχέση οικονομικού και πολιτικού αγώνα, αμυντικών και επιθετικών αιτημάτων κλπ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Λαϊκή Αντίσταση επεδίωξε η εκδήλωση να γίνει από κοινού με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη ΛΑΕ και φυσικά με περισσότερους ομιλητές. Αυτό θα έδινε μεγαλύτερο πλούτο στη συζήτηση, θα βοηθούσε στην αποσαφήνιση πολιτικών συγκλίσεων και αποκλίσεων και θα ενίσχυε την κοινή δράση. Ωστόσο, η μεν ΛΑΕ από την αρχή δήλωσε ότι δεν συμμετέχει στην εκδήλωση, η δε ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που αρχικά είχε συμφωνήσει, τελικά μόλις την Πέμπτη το μεσημέρι είπε ότι για "τεχνικούς" λόγους δεν θα συμμετάσχει, αν και, όπως δήλωσε αργότερα μέλος της, ο πραγματικός λόγος ήταν εσωτερικές πολιτικές διαφωνίες.
Παρόλο, που με αυτές τις εξελίξεις ο χρόνος προπαγάνδισης της εκδήλωσης περιοριζόταν πάρα πολύ, η Λαϊκή Αντίσταση αποφάσισε να την πραγματοποιήσει μόνη της. Και όπως αποδείχθηκε από τις δεκάδες εργαζομένων και φοιτητών που την πλαισίωσαν, αλλά και από το ενδιαφέρον με το οποίο παρακολούθησαν τη συζήτηση, η εκδήλωση αυτή ήταν αναγκαία και τελικά πετυχημένη.