Σάββατο 2 Απριλίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ-Α.Α.Σ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 31.3.16

Με πρωτοβουλία της ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ - Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη οργανώσεων, σχημάτων και συλλογικοτήτων στα γραφεία της ΟΛΜΕ στην Αθήνα την Πέμπτη 31/3/16. Θέμα της σύσκεψης αποτέλεσε το προσφυγικό-μεταναστευτικό στην αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική του διάσταση, καθώς και το ζήτημα της αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες με την από κοινού διοργάνωση συγκέντρωσης-διαδήλωσης στον Πειραιά με αυτόν τον χαρακτήρα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τη ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία, εκπρόσωποι από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο Υπουργείο Παιδείας, τις Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ, την Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού (ΟΡΜΑ), την Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση και το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος, την Κίνηση Αντίστασης και Πάλης που δραστηριοποιείται σε Περιστέρι-Αιγάλεω (ΚΑΠΑ), την Πρωτοβουλία Αγώνα και Αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και μετανάστες στα Νότια προάστια, την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Πρόσφυγες απ' τη Τουρκία και το Κουρδιστάν, τη Συνομοσπονδία Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη (ΑΤΙΚ), τις Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ και την Ταξική Πορεία.

Οι συμμετέχοντες εκτίμησαν ως ιδιαίτερα σοβαρή την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με αιχμή τον πόλεμο στη Συρία. Μέσα απ' την ιδιαίτερη οπτική γωνία της κάθε συλλογικότητας αναδείχθηκαν τα πολιτικά στοιχεία που αναδύει η περίοδος, οι αιτίες που έχουν οδηγήσει στη γιγάντωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και ο επικίνδυνος -και για το λαό μας- ρόλος της ΕΕ, της Frontex, του ΝΑΤΟ, των αμερικανονατοϊκών βάσεων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αντιπροσφυγική-αντιμεταναστευτική πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και στη χρησιμοποίηση του κράτους και των μηχανισμών του ως οργάνου καταπίεσης και καταστολής των προσφύγων-μεταναστών.
Η απλόχερη υλική βοήθεια του λαού μας στους πρόσφυγες-μετανάστες έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει την αναγκαία πολιτικοποίηση - στοιχείο σύνδεσης του λαού μας με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες - που όχι μόνο θα καταδείχνει τους πραγματικούς υπεύθυνους για την πολεμική θηριωδία-καταστροφή και την αντεργατική-αντιλαϊκή επίθεση, δηλαδή τους ιμπεριαλιστές και κεφαλαιοκράτες και τις κυβερνήσεις τους, αλλά θα παλεύει για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης (στέγη, τροφή, περίθαλψη κ.λπ.), για άσυλο, έγγραφα και ελεύθερη διέλευση των ξεριζωμένων λαϊκών μαζών. Ταυτόχρονα, μ' αυτό το περιεχόμενο θα φράζει το δρόμο στο φασιστικό και ρατσιστικό δηλητήριο κάθε απόχρωσης.
Η σύσκεψη αποφάσισε τη διοργάνωση συγκέντρωσης στον Πειραιά (σταθμός ΗΣΑΠ) και πορείας στο καταυλισμό των προσφύγων-μεταναστών (Πύλες Ε1 και Ε2 του Λιμανιού) το Σάββατο 9 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, με πρωτοβουλία οργανώσεων, συλλογικοτήτων και σωματείων που θα συμφωνήσουν σ΄ αυτό το κάλεσμα, σε σύμπλευση με αντίστοιχες κινητοποιήσεις που γίνονται πανελλαδικά το Σαββατοκύριακο 9-10 Απρίλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο και τον ξεριζωμό . Επιφυλάξεις για την ημέρα πραγματοποίησης της πορείας κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (οι οποίοι -όπως ενημέρωσαν- θα απαντούσαν μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής τους), της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης και του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος.
Κινούμενοι προς την κατεύθυνση της υλοποίησης αυτής της πορείας και παρακολουθώντας με ετοιμότητα τις εξελίξεις καλούμε και άλλες δυνάμεις να συμβάλλουν σ΄ αυτήν. Τις επόμενες ημέρες θα κυκλοφορήσει αφίσα με πλατύ κάλεσμα προς το λαό και τους εργαζόμενους να δώσουν το μαζικό αγωνιστικό τους «παρών» στην κινητοποίηση.

1.4.2016