Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Ξάνθη: Μια εκδήλωση διαφορετική από τις συνηθισμένες...

Μια εκδήλωση διαφορετική από τις συνηθισμένες πραγματοποίησε την Κυριακή 27 Μάρτη η Λαϊκή Αντίσταση στη Ξάνθη. Ακολουθώντας την μακρυά παράδοση της αριστεράς στον τομέα του πολιτισμού και έχοντας το ανάλογο δυναμικό, ενέταξε στην αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική καμπάνια αλληλεγγύης στους πρόσφυγες -που πραγματοποιεί αυτό το διάστημα- ένα πολιτιστικό δρώμενο σε αναφορά με το προσφυγικό ζήτημα.
Μια παράσταση της ομάδας λόγου και κίνησης "Επενέργεια", που πρόσφατα δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία συναγωνιστριών της ΛΑ-ΑΑΣ.
Μια παράσταση που μας οδήγησε μέσα από τα "μονοπάτια της μνήμης" της "δικιάς μας" προσφυγιάς στην τραγωδία της προσφυγιάς των σημερινών κατατρεγμένων.
Οι αφηγήσεις από το βιβλίο της Έλλης Παπαδημητρίου "Κοινός λόγος" δέθηκαν αρμονικά με τις σχετικές χορογραφίες και τα (ακαπέλα) παραδοσιακά τραγούδια, για να καταλήξουν στο "σώπα μη μιλάς" του Αζίζ Νεσίν, ή καλύτερα, στην κραυγή με την οποία κλείνει το ποίημα: "μίλα", αγωνίσου, πάλεψε!!

Η παράσταση που ήταν πραγματικά πετυχημένη, με πολύ καλές ερμηνείες και αρμονική εναλλαγή λόγου, χορού και τραγουδιού, συγκίνησε και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των δεκάδων θεατών που την παρακολούθησαν. Ήταν μια αρχή που αξίζει να έχει συνέχεια...