Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Σύσκεψη στη Σάμο για τους πρόσφυγες (9/10 Κυριακή)

Με αφορμή, και επιπλέον αιτία, τη συγκρότηση (και) στη Σάμο μιας κίνησης-πρωτοβουλίας (“Σάμος-ΣΟΣ, Καθαρή από πρόσφυγες”) από τοπικούς παράγοντες που προέρχονται από τα κόμματα του συστήματος και η οποία έχει ρατσιστικό-εθνικιστικό πολιτικό προσανατολισμό καλείται την Κυριακή 9/10 σύσκεψη σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα. Η Λαϊκή Αντίσταση-Α.Α.Σ. ανταποκρίθηκε από την αρχή στη σχετική πρωτοβουλία του φοιτητικού σχήματος που αναζητούσε όρους απάντησης στην κίνηση αυτή. Πρότεινε να καλεστεί σύσκεψη σωματείων και συλλογικοτήτων που θα πάρει πρωτοβουλίες πάλης σε κατεύθυνση αλληλεγγύης-κοινής πάλης με τους πρόσφυγες. Ενόψει της σύσκεψης η Λαϊκή Αντίσταση-Α.Α.Σ. παρεμβαίνει και διακινεί το ακόλουθο κάλεσμα-προκήρυξη:

Φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση, πόλεμος…

Με ποιους μας χωρίζουν και με ποιους μας ενώνουν;

Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε μια όξυνση του προσφυγικού προβλήματος, κυρίως λόγω των απάνθρωπων συνθηκών που επικρατούν στα κέντρα κράτησης. Οι πρόσφυγες είναι τα κατεξοχήν θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, που ισοπεδώνουν χώρες και οδηγούν τους λαούς στην απόλυτη εξαθλίωση. Όλα τα πολεμικά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά (Συρία, Μέση Ανατολή, Λιβύη και αλλού), παράγοντας νέα κύματα προσφύγων που καταφεύγουν στην Ευρώπη (όσοι από αυτούς καταφέρουν να φτάσουν) αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.



Σε αυτή τη φάση οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές επέλεξαν μια αντιπροσφυγική πολιτική που αποτυπώθηκε με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τον προηγούμενο Μάρτη και με το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας, πολιτική που αποδέχθηκε πλήρως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Συνέπεια αυτής της πολιτικής της κυβέρνησης είναι ο εγκλωβισμός πάνω από 60000 ανθρώπων στα κέντρα κράτησης, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς επαρκή τροφή, νερό, υγειονομική περίθαλψη, για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα και με άγνωστο μέλλον.

Είναι φανερό ότι η κατάσταση θα ενταθεί, οι πρόσφυγες είναι όμηροι αυτών των πολιτικών και θα παραμείνουν στη χώρα μας. Η πραγματικότητα αυτή εντείνει τα προβλήματα τόσο των προσφύγων, που ασφυκτιούν και υποφέρουν, όσο και των ντόπιων. Αξιοποιώντας αυτό το υπαρκτό πρόβλημα έχουν διαμορφωθεί αντιδραστικές πολιτικές συγκροτήσεις, από δεξιούς και ακροδεξιούς παράγοντες, σε διάφορες περιοχές της χώρας και στη Σάμο. Οι πρωτοβουλίες αυτές στοχοποιούν τους πρόσφυγες, και με ανοιχτά ρατσιστικές και εθνικιστικές θέσεις , εμφανίζονται ως η «διέξοδος» για το λαό και τα προβλήματά του. Μια «διέξοδος» που εμφανίζει πως το ζήτημα των δικαιωμάτων του λαού είναι ανταγωνιστικό με τα δικαιώματα των προσφύγων/μεταναστών. Μια «διέξοδος» που διαιρεί και χωρίζει το λαό μας από τους κατατρεγμένους που ήρθαν ως εδώ, για να διευκολύνει έτσι τους κοινούς μας εχθρούς: Την πολιτική του συστήματος και της κυβέρνησης του, τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Η μόνη πραγματική απάντηση στις συνέπειες της αντιπροσφυγικής κυβερνητικής πολιτικής βρίσκεται απέναντι σε αυτή την πολιτική, και για αυτό απέναντι από τις ρατσιστικές και φασιστικές προτροπές και «διεξόδους». Στις συνθήκες εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα που ζει ο λαός μας, ότι χειρότερο έχει να κάνει για τα δικά του συμφέροντα, είναι να συνταχτεί με το τσαλαπάτημα των δικαιωμάτων των κατατρεγμένων και εξαθλιωμένων από τους πολέμους και την ιμπεριαλιστική λεηλασία!

Η μόνη πραγματική απάντηση βρίσκεται στην ανάπτυξη κοινών αγώνων ελλήνων και προσφύγων για τη διεκδίκηση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης, σίτισης, στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Αγώνες που θα διεκδικούν νομιμοποιητικά χαρτιά και άσυλο, δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση, στη δουλειά, στη μόρφωση.

Η απάντηση βρίσκεται στην συγκρότηση και ανάπτυξη αντιπολεμικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που θα παλεύει για το σταμάτημα των πολέμων και το διώξιμο των ιμπεριαλιστών φονιάδων από τη χώρα και όλη την περιοχή.. Για να σταματήσει η σφαγή λαών και η καταστροφή χωρών. Για να «πάρουν πίσω» οι πρόσφυγες τις χώρες τους. Για να πάψει η χώρα μας να είναι βάση και ορμητήριο αυτής της σφαγής και ο λαός μας υποψήφιο θύμα της ιμπεριαλιστικής πολεμικής επέλασης.

Στη διαίρεση και στο μίσος που καλλιεργούν οι αντιδραστικές δυνάμεις πάνω στο πρόσφορο έδαφος που τους στρώνει η κυβέρνηση να απαντήσουμε με ενότητα και αλληλεγγύη!

Στα αντιδραστικά καλέσματα που ζητούν να συρθεί ο λαός πίσω από τα συμφέροντα και τις πολιτικές των δυναστών του να απαντήσουμε με την γραμμή των κοινών συμφερόντων όλων των φτωχών και καταπιεσμένων, με τη γραμμή των συμφερόντων μας για δουλειά, ελευθερίες και ειρήνη!
• ΚΑΤΩ Η ΑΝΤΙΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ –ΕΕ
• ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ
• ΕΞΩ ΗΠΑ -ΝΑΤΟ-ΒΑΣΕΙΣ-ΕΕ! ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!
• ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ-ΦΑΣΙΣΜΟ-ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ. ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΗΡΥΚΕΣ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΙΡΕΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
• ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ/ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΜΑΖΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ - ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΡΗΝΗΣ!
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ-ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 9/10 στις 7μμ στην κινηματογραφική Λέσχη Ίριδα