Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Καρδίτσα: συλλαλητήριο για την Υγεία

Συλλαλητήριο για τα προβλήματα στο χώρο της περίθαλψης-υγείας έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 27/9 στην Καρδίτσα. Το συλλαλητήριο αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη φορέων στο Εργατικό Κέντρο που κάλεσε ο Σύλλογος Γυναικών (ΠΑΜΕ). Στη σύσκεψη συμμετείχαν αντιπρόσωποι πολλών σωματείων, συλλόγων κλπ και το τελικό κάλεσμα υπέγραφαν πάνω από 35 μαζικοί φορείς του νομού (σύλλογοι γυναικών, αγροτικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία, εμπορικοί σύλλογοι, σωματεία συνταξιούχων κλπ). Το ενθαρρυντικό, που μακάρι να υπάρξει συνέχεια, είναι ότι έγινε μια κοινή συγκέντρωση και για πρώτη ίσως φορά συνυπέγραφαν πρωτοβάθμια σωματεία και σύλλογοι του ΠΑΜΕ από κοινού με το Εργατικό Κέντρο, ΑΔΕΔΥ, ΕΛΜΕ, Σύλλογο Δασκάλων κλπ. Για τα δεδομένα της περιόδου, η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική χωρίς όμως να αντιστοιχεί στο πλήθος των φορέων που καλούσαν. Από τα περισσότερα σωματεία και συλλόγους δεν συμμετείχαν ούτε τα μέλη των ΔΣ. Αισθητή επίσης ήταν και η μικρή συμμετοχή των εργαζόμενων στο νοσοκομείο.

Στην πορεία που ακολούθησε συμμετείχαν με πανό ο Σύλλογος Γυναικών, το Εργατικό Κέντρο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων κλπ Παρέμβαση με πανό και μοίρασμα προκήρυξης έγινε και από την Λαϊκή Αντίσταση-Α.Α.Σ.

Ακολουθεί η προκήρυξη της ΛΑ-ΑΑΣ:



*ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ *

*ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ*

*ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ *

*ΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ*

*ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ *

*Τετάρτη 27/9 – 7 μμ – Κεντρική Πλατεία*

Εργαζόμενοι και άνεργοι, νέοι και νέες της Καρδίτσας,

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι διέσωσε την περίθαλψη του λαού και ότι η κατάσταση στη υγεία επιστρέφει στην “κανονικότητα”, η πραγματικότητα που βιώνουν οι Καρδιτσιώτες και συνολικά ο λαός στη χώρα μας είναι ακριβώς αντίθετη.

Τα ψέματα και η καταιγίδα αποπροσανατολισμού δεν μπορούν να κρύψουν την παραπέρα διάλυση των δομών υγείας και τη συρρίκνωση του καθολικού δικαιώματος εργαζομένων και ανέργων στη δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Μόνο στα χρόνια των μνημονίων έχουν συνταξιοδοτηθεί περίπου 20.000 εργαζόμενοι στον τομέα της περίθαλψης αυξάνοντας κατακόρυφα τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις.

Στο νοσοκομείο Καρδίτσας έχουν αποχωρήσει περίπου 30 ιατροί ενώ τα κενά σε ειδικότητες είναι πάρα πολλά τόσο στο Νοσοκομείο όσο και στα Κέντρα Υγείας και στα αγροτικά ιατρεία του νομού. Αντίστοιχες είναι και οι ελλείψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ. Απέναντι σ’ αυτό, η κυβέρνηση προκηρύσσει ελάχιστες θέσεις κυρίως με ευέλικτες μορφές εργασίας (συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου ή έργου, επικουρικοί, μέσω προγραμμάτων κ.α.) και προσλαμβάνει με το σταγονόμετρο.

Παρά την εξουθένωση των εργαζόμενων τα κενά είναι τόσα που σε όλο και περισσότερες κλινικές ή
τμήματα δεν μπορούν να εγγυηθούν ούτε καν την ασφάλεια των ασθενών.

Κινούμενη στις ίδιες ράγες με τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ για να “δικαιολογήσει” αυτή την πολιτική, αυτή την βαρβαρότητα, επιχειρεί να εμφανίσει ως “σπατάλη” την ικανοποίηση των αναγκών για περίθαλψη του λαού. Επιχειρεί να εμφανίσει τα μέτρα που αφήνουν τους ανθρώπους του μόχθου χωρίς περίθαλψη, τα μέτρα που αναγορεύουν την υγεία σε εμπόρευμα, ως “εξορθολογισμό” και “εκσυγχρονισμό”! Όμως ο λαός έχει πληρώσει ξανά και ξανά για αυτό το δικαίωμα του:

· Με τη δουλειά του, που πάντα αμείβεται πολύ λιγότερο από την πραγματική της αξία.

· Με τις ασφαλιστικές εισφορές του που ολοένα αυξάνονται μαζί με την αύξηση της διάρκειας του εργάσιμου βίου του.

· Με τους έμμεσους και άμεσους φόρους που έχουν εξελιχθεί σε πραγματική λεηλασία τα τελευταία χρόνια.

Αυτό που πραγματικά προωθεί το σύστημα, η κυβέρνηση του, η πολιτική που απαιτούν ΕΕ-ΔΝΤ και κεφάλαιο, δεν είναι κανένας “εξορθολογισμός” και καμιά βέβαια “δικαιοσύνη”. Οι πραγματικοί τους στόχοι υπηρετούν τα δικά τους και μόνο συμφέροντα:

· Να δώσουν στο κεφάλαιο νέο πεδίο δράσης και κερδοφορίας

· Να εφαρμόσουν τις πολιτικές των απολύσεων και της κατάργησης της
μόνιμης και σταθερής δουλειάς και στους χώρους της περίθαλψης-υγείας

· Να κάνουν πιο φτηνή τη ζωή και τη δουλειά των εργαζόμενων
συντρίβοντας τα δικαιώματα τους σε υγεία –περίθαλψη

Τα παραπάνω υλοποιούν οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Υγείας για ένα σύστημα παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) που αποτελείται από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (Το.Μ.Υ.) και τα Κέντρα Υγείας με τη θεσμοθέτηση του οικογενειακού γιατρού. Θέλει να στήσει ένα δίκτυο δομών με ελάχιστο προσωπικό, με λίγους και άσχημα αμειβόμενους γιατρούς κάποιων ειδικοτήτων, που θα παρέχει υποτυπώδεις υπηρεσίες υγείας. Τελικά, αυτό που δρομολογείται είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού που θα μονιμοποιεί τις πολιτικές λιτότητας στη δημόσια περίθαλψη και θα διαιωνίζει τις διαδικασίες εμπορευματοποίησης της υγείας. Αυτή η πολιτική βλάπτει σοβαρά… την υγεία και για νάχουμε την υγειά μας χρειάζεται ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ και ΠΑΛΗ.

Εργαζόμενοι και άνεργοι, νέοι και νέες της Καρδίτσας, έχουμε ΑΝΑΓΚΗ και ΔΙΚΑΙΩΜΑ να παλέψουμε για:

ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ & ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ Η 3η “ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ”

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ- ΕΕ-ΔΝΤ

Καρδίτσα, Σεπτέμβρης 2017