Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Καρλόβασι Σάμου: Συλλαλητήριο για πρόσφυγες/μετανάστες

Την Κυριακή 22/10 στο Καρλόβασι Σάμου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και διαδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες-μετανάστες. Η ΛΑ-ΑΑΣ έκανε παρεμβάσεις και αφισοκόλληση όλη την προηγούμενη εβδομάδα και μοίρασε μαζικά το κάλεσμα της στο Βαθύ, στo Καρλόβασι, στο πανεπιστήμιο, σε δημόσιες υπηρεσίες, σε σούπερ μάρκετ αλλά και σε χωριά του νησιού.

Μετά από την επίμονη άρνηση των τριών άλλων συλλογικοτήτων (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αντιφασιστική Κίνηση και Κίνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα) να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο με αντικυβερνητικά και αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά ενόψει της κινητοποίησης αυτής, , η ΛΑ-ΑΑΣ παρενέβη στην κινητοποίηση με δική της προκήρυξη και αφίσα , ενώ οι άλλες τρείς συλλογικότητες κατέβηκαν με το δικό τους κοινό πλαίσιο. Ένα πλαίσιο που την κριτική στην κυβέρνηση τη διατύπωνε μέσω… παραπόνων για τον κυβερνητικό βουλευτή που «αντί» (!!) να στηρίζει την αντιφασιστική πάλη «χαιδεύει τα αυτιά» των ρατσιστικών και εθνικιστικών δυνάμεων. Ένα πλαίσιο που δεν βρήκε λέξη καταγγελίας για την επιβολή της κυβερνητικής απαγόρευσης σε κάθε προοδευτική συλλογικότητα να έρθει σε επαφή με τους χιλιάδες ξεριζωμένους του Κέντρου Κράτησης στη Σάμο και που βλέπει ταυτόχρονα τουλάχιστον με συμπάθεια το ρόλο που οι ΜΚΟ έχουν αναλάβει για λογαριασμό της κυβέρνησης μέσα σε αυτό. Ένα πλαίσιο που «ξέχασε» τελείως τις υπηρεσίες και την εμπλοκή της χώρας στις αμερικανονατοϊκές πολεμικές επιδρομές, «ξέχασε» ακόμα και την αναβάθμιση που αυτές οι υπηρεσίες γνωρίζουν μετά την επίσκεψη Τσίπρα στον Τραμπ.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν αρκετές δεκάδες κόσμου και το μπλοκ της ΛΑ-ΑΑΣ, δεδομένου των δύσκολων συνθηκών, ήταν ικανοποιητικά μαζικό. Στην συγκέντρωση μοιράστηκε η προκήρυξη της ΛΑ-ΑΑΣ και έγινε παρέμβαση από εκπρόσωπο της, ενώ από τους διοργανωτές μίλησε μόνο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης το μπλοκ της Λαϊκής Αντίστασης με συνθήματα αντιπολεμικά-αντιιμπεριαλιστικά-αντιφασιστικά, συνθήματα ανάδειξης της κατεύθυνσης της κοινής πάλης του λαού με τους πρόσφυγες/μετανάστες για τα δικαιώματά τους, έδωσε μαχητικό τόνο και παλμό.

Την ίδια μέρα στο Βαθύ πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση της ακροδεξιάς-ρατσιστικής κίνησης ΣΑΜΟΣ SOS με κεντρικό ομιλητή τον ευρωβουλευτή Ν. Μαριά κάνοντας ακόμα πιο φανερή την προσπάθεια πολιτικής αναβάθμισης της κίνησης αυτής που σπρώχνει τα πράγματα σε πιο αντιδραστικές εξελίξεις αλλά ταυτόχρονα επικοινωνεί και «υιοθετείται» από τις «επίσημες» τοπικές -και όχι μόνο τοπικές- πολιτικές αρχές και δυνάμεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις προηγούμενες μέρες προφανώς με κυβερνητική άδεια η SAMOS SOS μοίρασε φυλλάδιο της μέσα στο Κέντρο Κράτησης, καλώντας σε συμμετοχή τους πρόσφυγες στη διοργάνωση της! Βρέθηκαν έτσι και δύο «εκπρόσωποι» μεταναστών που χαιρέτησαν την συγκέντρωση αυτή και συνέπλευσαν με τις εθνικιστικές κορώνες της. Στη συγκέντρωση αυτή συμμετείχαν μερικές εκατοντάδες κόσμου, δεδομένου ότι το προηγούμενο διάστημα η SAMOS SOS με τη χυδαία ρατσιστική της προπαγάνδα και τα κηρύγματα μίσους απέσπασε ακόμα και αποφάσεις χωριών της ανατολικής Σάμου για συμμετοχή στη συγκέντρωση της.

Την πολιτική εικόνα στο νησί σχετικά με το ζήτημα συμπληρώνει η τουλάχιστον αμήχανη στάση του ΚΚΕ, της οργανωτικά κυρίαρχης δύναμης από αυτές που αναφέρονται στην Αριστερά. Μια στάση που με τη γραμμή της μη αντιπαράθεσης με τις επιλογές του συστήματος και με όρους πάλης , γραμμή που συμπυκνώνεται στη θέση «να πάνε οι πρόσφυγες/μετανάστες στον πραγματικό προορισμό τους» (!!!) , εξαντλείται σε ανακοινώσεις , χωρίς να τολμά καμιά κινηματική πρωτοβουλία.

Με αυτά τα δεδομένα είναι φανερό ότι χωρίς κατεύθυνση πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, ενάντια στην πολιτική του συστήματος και της κυβέρνησης του και στο προσφυγικό ζήτημα, θα μεγαλώνει καθημερινά η δυστυχία των χιλιάδων ξεριζωμένων. Όπως επίσης είναι φανερό ότι χωρίς μια τέτοια κατεύθυνση πάλης όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται ο φασισμός-ρατσισμός-εθνικισμός, αλλά αντίθετα αναβαθμίζεται πολιτικά (έστω και «συμμορφωμένος») και μέσα στις μαύρες κραυγές του εγκλωβίζει λαϊκά κομμάτια.