Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Για μια λαϊκή προοπτική, για μια λειτουργική αγωνιστική παρουσία.

Η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ δεν είναι δημιούργημα εγκεφαλικό. Είναι αντανάκλαση της σκληρής καθημερινότητας μιας εξαρτημένης χώρας και έρχεται να καλύψει μιαν αδυναμία και μιαν ανάγκη. Την αδυναμία διεξαγωγής της αντιιμπεριαλιστικής πάλης και την ανάγκη για αντίσταση σ’ όλα τα προβλήματα του λαού, που πηγάζουν από το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα και τις προσπάθειες εξωραϊσμού του αστικού κράτους και της ταξικής συνεργασίας.

Ο λαός μας και ιδιαίτερα τα εργατικά λαϊκά στρώματα καθημερινά αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της βαρβαρότητας της ληστρικής πολιτικής της ΕΕ, ΔΝΤ και των ντόπιων υπηρετών τους. Βλέπουν τη χώρα τους να γίνεται «ένα πεδίο βολής φτηνό, που ασκούνται βρίζοντας (και δέρνοντας στα Χανιά κι όχι μόνο) ξένοι φαντάροι» και να ξεπουλιέται φιλέτο-φιλέτο.

Θέρμανση, ρεύμα, πλειστηριασμοί, διαβίωση, υγεία, χαράτσια, φόροι και τόσα άλλα έχουν τραγικά αποτελέσματα στον αγώνα επιβίωσης των λαϊκών στρωμάτων.

Βρισκόμαστε σ’ ένα κομβικό σημείο και το ερώτημα που τίθεται και απαιτεί επιτακτικά μιαν απάντηση είναι «από δω και πέρα τι και πως;». Κάθε μέρα καλούμαστε να δώσουμε απάντηση σε όσα συμβαίνουν γύρω μας. Στη Μάνδρα, στις Σκουριές, στο Πολυτεχνείο, στα Χανιά, στον Άραξο, στη δουλειά, στη γειτονιά, στους δρόμους, εκεί που πρέπει να δίνουμε άμεσα το δικό μας αγωνιστικό και δυναμικό παρών.

Όμως δεν είναι μόνο ότι πρέπει να δώσουμε μιαν απάντηση, πρέπει να ερμηνεύσουμε πολιτικά τα όσα συμβαίνουν γύρω μας και να βρούμε το δικό μας δρόμο παρέμβασης, που δεν πρέπει να είναι μοναχικός, κι αυτό είναι μια διαλεκτική στάση στην οποία πρέπει όλοι να συμβάλουμε.

Καλούμαστε να διαμορφώσουμε μια μαχητική πολιτική πρόταση, που θα κάνει την Λαϊκή Αντίσταση-Α.Α.Σ το αριστερό, λαϊκό, πρωτόλειο αυτοοργανωμένο σχήμα, που με σημερινούς όρους κι αναγκαιότητες θα θέτει, θα ανοίγει και θα οικοδομεί την κατεύθυνση της μαζικής λαϊκής ενεργοποίησης στην κατεύθυνση της αντίστασης, απέναντι στην άγρια επίθεση που δέχεται ο λαός και θα αναδεικνύει την αναγκαιότητα και τη δυνατότητα της σύγκρουσης του λαού με την πολιτική αυτού του συστήματος. Ένα σχήμα που θα λειτουργεί δημοκρατικά, ισότιμα για όσους θέλουν να αντισταθούν, να διεκδικήσουν, να συγκρουστούν σε μια αντιιμπεριαλιστική, αντικαπιταλιστική, αντιδιαχειριστική βάση, ενάντια στις λογικές του κυβερνητισμού και των μεταβατικών προγραμμάτων, ενάντια σε κάθε είδος ρεφορμιστικές λογικές.

Στην πορεία της θα τροφοδοτεί τη μαζική κινητοποίηση του κόσμου και την αγωνιστική, μαχητική προοπτική της αντίστασης του και θα τροφοδοτείται απ’ αυτήν. Το ότι εμείς κινούμαστε «για τον κόσμο, με τον κόσμο και στον κόσμο» δεν είναι μόνο η διαφορά μας με τους άλλους, αλλά και η δύναμη, το κουράγιο και η απαντοχή μας.

Η καθημερινή γείωση σε κεντρικά και τοπικά προβλήματα, δεν είναι μόνο αδιαπραγμάτευτη, αλλά και προϋπόθεση οικοδόμησης μαζικών όρων αντίστασης στη σημερινή ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου στον κόσμο της δουλειάς και των ιμπεριαλιστών στους λαούς. Η γείωση αυτή και η αγωνιστική απάντηση στην επίθεση, δεν μπορεί να καθυστερεί από διαδικασίες που η πολιτική τους βάση μετατρέπεται σε ανασταλτικό παράγοντα της άμεσης απάντησης και κίνησης του κόσμου.

Στη Μάνδρα με την επιμονή σύγκλησης της γραμματείας δεν πραγματοποιήθηκε παρέμβαση, αναδεικνύοντας πολιτικό κι όχι διαδικαστικό στην ουσία πρόβλημα. Την ώρα που πνιγόταν οι άνθρωποι και καταστρεφόταν οι περιουσίες τους η Λαϊκή Αντίσταση-Α.Α.Σ έπρεπε να παρέμβει άμεσα. Τα ίδια και στον Σαρωνικό.

Στη Θεσσαλονίκη στην τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ της 15ης Ιουνίου, στο συντονιστικό της πόλης παρ’ όλο που υπήρξε πολιτική συμφωνία ως προς την κρισιμότητα και την επικινδυνότητα της τριμερούς, υπήρξε διάσταση απόψεων με τους συναγωνιστές του Μ-Λ ΚΚΕ, που δεν συμφώνησαν στην από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος μ’ άλλες οργανώσεις. Κι όμως το πλαίσιο της κοινής δράσης είχε αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό και αντικυβερνητικό χαρακτήρα. Οι αγωνιστές της Λαϊκής Αντίστασης-Α.Α.Σ δυτικών συνοικιών Θεσσαλονίκης, ομόφωνα αποφάσισαν την συμμετοχή στην κοινή πορεία της 15ης Ιουνίου, βάσει συγκεκριμένου πολιτικού πλαισίου. Όμως η διαφωνία των συναγωνιστών των ανατολικών συνοικιών και η άποψη της προαπαιτούμενης ομοφωνίας, απέτρεψε τελικά τη συμμετοχή της Λαϊκής Αντίστασης-Α.Α.Σ στην αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση. Ακόμα μια φορά εμποδίστηκε η κοινή δράση και οι προσπάθειες μας για μια συνεπή και σύμφωνη με τις βασικές κατευθύνσεις της Λαϊκής Αντίστασης-Α.Α.Σ κίνηση, γεγονός που προβλημάτισε τους συναγωνιστές.

Τα Χανιά, το Άκτιο, η Ανδραβίδα, το αεροδρόμιο της Λάρισας, η Αλεξανδρούπολη, ο Άραξος, η Κάρπαθος και άλλες περιοχές τις χώρας χρησιμοποιούνται από τους ιμπεριαλιστές ή ζητούνται για μια σειρά πολεμικές χρήσεις. Με κέντρο την Σούδα γίνονται διαδοχικά ασκήσεις και βολές, ενώ Εγγλέζοι ράμπο χτυπούν δολοφονικά Χανιώτη. Αυτά απαιτούν άμεση αντιμετώπιση και η κρισιμότητα της κατάστασης δε συνάδει με λογικές που περιθωριοποιούν τη δράση της Λαϊκής Αντίστασης-Α.Α.Σ. Αν θέλουμε να βρούμε απαντήσεις ας τις αναζητήσουμε στο έδαφος της καθημερινής αντίστασης και πάλης.

Να επιδιώξουμε και να υπηρετήσουμε την δημοκρατική και απρόσκοπτη λειτουργία της Λαϊκής Αντίστασης-Α.Α.Σ και την ευελιξία των οργάνων της. Τη δυνατότητα της να δίνει απαντήσεις «εδώ και τώρα», να δημιουργεί δρόμους προοπτικής, γεγονότα ικανά να ανατρέψουν, προς όφελος του κινήματος, τους συσχετισμούς δύναμης που επικρατούν.

Η κίνηση μας αυτή μπορεί και πρέπει να περνά μέσα από την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, πάνω σε συγκεκριμένα άμεσα και υπαρκτά προβλήματα του λαού μας. Είναι ανάγκη να διευκολύνουμε κι όχι να δυσκολέψουμε τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που απαιτούν οι καιροί κι αυτό ας είναι ένα από τα πρώτα καθήκοντα της Λαϊκής Αντίστασης-Α.Α.Σ.

Να επιδιώκουμε την ενότητα δράσης μέσα στις κινηματικές διαδικασίες, κατανοώντας ότι η κοινή δράση απαιτεί μια μίνιμουμ συμφωνία. Δεν αρκεί μια κεντρική πολιτική συμφωνία ανάμεσα σε δυο αριστερές πολιτικές οργανώσεις, αλλά πρέπει αυτή η συμφωνία να δοκιμαστεί και να διεκδικήσει τη διεύρυνσή της όσο πιο μαζικά και πλατειά μπορεί.

Η διαχωριστική γραμμή της αντιπαράθεσής μας και της κίνησής μας στους μικρούς και μεγάλους αγώνες του λαού μας, πρέπει να υπηρετεί:

  • Την μαχητική, χωρίς ψευδαισθήσεις αντίσταση σε αντιιμπεριαλιστική, αντικαπιταλιστική και αντιδιαχειριστική βάση.
  • τη λαϊκή προοπτική.
  • την απεύθυνση στον λαό για τη πλατιά συμμετοχή και ενεργοποίηση.
  • τη μαζική λαϊκή οργάνωση 
Να συμβάλουμε όλοι μαζί αλλά και ο καθένας χώρια ώστε η Λαϊκή Αντίσταση-Α.Α.Σ:

-Να λειτουργεί.
-Να παίρνει πρωτοβουλίες και να παρεμβαίνει άμεσα.
-Να ανανεώνει το πολιτικό της πλαίσιο.
-Να θέτει ζητήματα.
-Να διευρύνεται.

Η πορεία της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ είναι μια διαδικασία συνεχούς πολιτικής και ιδεολογικής παρέμβασης, για να ανοίξει ο δρόμος για τις σπουδαίες κατακτήσεις και για τις μεγάλες ανατροπές που έχει ανάγκη ο λαός και η χώρα. Δεν θα κριθούμε από μιαν εκδήλωση, αλλά από τη γενικότερη παρουσία μας. Αντιμετωπίζουμε καταστάσεις μακράς διάρκειας όμως οι απόψεις μας και εμείς καθημερινά δοκιμαζόμαστε. Θα γίνουν λάθη και πισωγυρίσματα, αλλά αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος και το μεγάλο ερώτημα, με ποιον τρόπο τοπικά και πανελλαδικά, θα βαδίσουμε στο δρόμο της Λαϊκής Αντίστασης-Α.Α.Σ, στους εργασιακούς χώρους, στην γειτονιά, στον δρόμο, για να γίνουν τόποι αντίστασης, αλληλεγγύης και πάλης για ανεξαρτησία, ειρήνη, δουλειά, δημοκρατία.

Γ. Χατζής
Μέλος Λαϊκής Αντίστασης-Α.Α.Σ
Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης.
28-11-2017