Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Για το κλείσιμο της λέσχης σίτισης και τις απολύσεις εργαζομένων στη Ξάνθη

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ-ΣΠΟΥΔΕΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ

Ακολουθώντας την πορεία των υπόλοιπων λεσχών των εστιών, έκλεισε στις 26 Νοέμβρη και η φοιτητική λέσχη της Ξάνθης. Έτσι εκατοντάδες φοιτητές χάνουν το δικαίωμα της δωρεάν σίτισης, με σοβαρές συνέπειες στο (έτσι κι αλλιώς πετσοκομμένο) εισόδημα των λαϊκών οικογενειών, αλλά και στις σπουδές τους που άμεσα εξαρτώνται από αυτό. Παράλληλα 18 εργαζόμενοι στον εργολάβο σίτισης, που ήδη βρίσκονται δυο μήνες απλήρωτοι, πετιούνται στο δρόμο χωρίς να ξέρουν αν, πότε και με ποιους όρους μπορεί να ξαναδουλέψουν. Την ίδια στιγμή, με μια επιλογή που χτυπάει ανοιχτά το δικαίωμα στις σπουδές, οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής μεταφέρονται σε ακατάλληλα κτίρια των ΠΡΟΚΑΤ και κλείνει το αναγνωστήριο, που αποτελούσε και σημείο πολιτικής και πολιτιστικής αναφοράς των φοιτητών.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, ούτε μεμονωμένο και τυχαίο γεγονός. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, άξιος συνεχιστής των προηγούμενων κυβερνήσεων, πιστός εκφραστής των επιταγών του κεφαλαίου και των λεγόμενων θεσμών του ΔΝΤ και της ΕΕ, δέκτης (γι αυτό το λόγο) των συγχαρητηρίων των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Είναι η συνέπεια του νόμου Γαβρόγλου (συνέχεια του νόμου Πλαίσιο), που με το πρόσχημα του «αυτοδιοίκητου» των πανεπιστημίων, επιχειρεί να μεταφέρει τα βάρη των σπουδών (σίτισης, στέγασης, μετακίνησης, βιβλίων κλπ) στους ίδιους τους φοιτητές, επιδιώκοντας έτσι μια ταξική επιλογή ως προς το ποιοι νέοι θα μπορούν να σπουδάσουν και ποιοι όχι.

Είναι η επέκταση της πολιτικής διάλυσης των κοινωνικών κατακτήσεων (σε περίθαλψη, ασφάλιση, πρόνοια κλπ) στο χώρο της νεολαίας και της μόρφωσής της.

Είναι (όσον αφορά τους εργαζόμενους της λέσχης) η υλοποίηση της πολιτικής των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της ασυδοσίας των εργοδοτών, της ανεργίας, των μισθών πείνας, όλων αυτών που προβάλλονται σαν προαπαιτούμενα για τη λεγόμενη «ανάπτυξη» (μαζί με την υποταγή στους ιμπεριαλιστές και το ξεπούλημα του κοινωνικού πλούτου) και μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε σύγχρονους δούλους.

Ο αγώνας των φοιτητών του Πολυτεχνείου, ο αγώνας των απολυμένων της Λέσχης μας αφορά όλους. Είναι μέρος του αγώνα που έχει ανάγκη να δίνει συνεχώς ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία. Για να αντισταθεί στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται, για να διεκδικήσει στοιχειώδη δικαιώματα στη δουλειά, την υγεία και τη μόρφωση, για να σηκώσει κεφάλι απέναντι στους ιμπεριαλιστές δυνάστες και τους πολέμους τους, για να συγκροτήσει το δικό του μέτωπο αντίστασης και πάλης.

Η Λαϊκή Αντίσταση-Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία, στέκεται στο πλευρό των φοιτητών της πόλης μας, αλλά και των απολυμένων εργαζόμενων της Λέσχης και απαιτεί:
· ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 
· ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 
· ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ - ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ