Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Παρέμβαση στην Ξάνθη με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν

Με την ευκαιρία της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα, η ΛΑ-ΑΑΣ Ξάνθης έκανε παρεμβάσεις με μοίρασμα προκήρυξης στο παζάρι και σε μειονοτικά καφενεία, ανάρτησε πανό σε κεντρικό σημείο της πόλης και έδωσε ανακοινώσεις στα τοπικά ΜΜΕ. Στόχος της ήταν να αναδείξει την αναγκαιότητα της κοινής πάλης των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, στην πολιτική της εξάρτησης, στον εθνικισμό και το φασισμό.

Επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα

Μια κίνηση ενταγμένη στα επικίνδυνα αμερικανο - ΝΑΤΟϊκά σχέδια.

Μια επίσκεψη στο έδαφος των αντιθέσεων και επιδιώξεων των αρχουσών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα δεν έχει να κάνει με την «αντιμετώπιση των προβλημάτων» που απασχολούν τις δύο χώρες, ούτε με την προώθηση «της ειρήνης, της φιλίας και τη συνεργασίας των λαών», όπως παρουσιάζεται. Δεν αποτελεί «υπόκλιση της ελληνικής κυβέρνησης στην επιθετικότητα του Σουλτάνου», όπως κραυγάζουν οι κάθε απόχρωσης εθνικιστές και φασίστες, ούτε φυσικά προάγγελο καλυτέρευσης της ζωής της Μειονότητας της περιοχής μας, που προπαγανδίζει ο εθνικισμός «της απέναντι πλευράς».
Οι εκφραστές των δύο αντιδραστικών αστικών τάξεων, που μόνιμα και σταθερά ανταγωνίζονται για το ποιος θα κατοχυρώσει κυριαρχικό ρόλο στην περιοχή, δε νοιάζονται για την ειρήνη και το μέλλον των λαών τους. Πολύ περισσότερο που αυτήν την κατοχύρωση του ρόλου και των συμφερόντων τους τη βλέπουν σε αναφορά με τις επιλογές, τις εντολές και τους στόχους των ιμπεριαλιστών.

Ο στόχος λοιπόν της επίσκεψης Ερντογάν πρέπει ν’ αναζητηθεί κυρίως σε σχεδιασμούς που έχουν την έδρα τους πέραν του ατλαντικού, στην άσκηση πιέσεων των ΗΠΑ για «συνετισμό» της Τουρκίας, στη «βολιδοσκόπησή» της (μέσω και της ελληνικής πλευράς) ή και σε πιθανή απόδοση ανταλλαγμάτων.

Δεν πέρασε πολύς καιρός από την επίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, στην οποία απ’ ότι φαίνεται τέθηκαν πλαίσια και όροι κίνησης από τον πλανητάρχη. Αυτό αποδεικνύει η επίσκεψη Κοτζιά στην Άγκυρα, οι πρωτοβουλίες με Αλβανία και ΠΓΔΜ και κυρίως η πρόσκληση και η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα.

Η «ατίθαση» Τουρκία, που δυσανασχετεί από τις επιλογές των ΗΠΑ (και ΕΕ) στη Μέση Ανατολή, που στριμώχνεται από τη χρησιμοποίηση των Κούρδων από τους Αμερικάνους, που βρίσκει εμπόδια στην αναβάθμισή της σε περιφερειακή -πλην όμως εξαρτημένη- δύναμη, που επεμβαίνει στη Συρία και «κλίνει το μάτι» στη Ρωσία και το Ιράν, πρέπει να ξαναμπεί σε «κανονική ρότα». Αυτές είναι οι βουλές των «μεγάλων αφεντικών». Για να συνεχίσουν να συντάσσουν τη Τουρκία, όπως και την Ελλάδα, στις επιθετικές-πολεμικές τους εξορμήσεις, για τη μετατροπή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου σε ΝΑΤΟϊκές λίμνες, με τον περιορισμό έως την εξάλειψη της ρώσικης επιρροής στην περιοχή.

Σ’ αυτές τις «βουλές», τρέχει να συμμορφωθεί η ελληνική άρχουσα τάξη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλη η αστική αντιπολίτευση, που είδαν τα «μπράβο» του πλανητάρχη, τα F-16 και τις συμφωνίες για τις παλιές και τις νέες βάσεις (μαζί κι αυτή στην Αλεξανδρούπολη και τα πυρηνικά στον Άραξο) σαν «ευκαιρία» για να κερδίσουν πόντους σε σχέση με την ανταγωνίστρια άρχουσα τάξη της Τουρκίας. Σ’ αυτά τα πλαίσια συνεχίζουν τις συμμαχίες (made in USA) με Ισραήλ – Κύπρο – Αίγυπτο σε στρατιωτικό, ενεργειακό κλπ επίπεδο, όχι μόνο σαν αντίβαρο στην «επιθετικότητα» της τουρκικής πλευράς (γκρίζες ζώνες, συνθήκη της Λωζάννης, μειονότητα της Θράκης), αλλά και σαν έκφραση της δικιάς τους «επιθετικότητας».

Η επίσκεψη Ερντογάν κινείται λοιπόν στο πλαίσιο που καθορίζουν οι ιμπεριαλιστές και κυρίως οι αμερικανοί, οι οποίοι εκτός των άλλων αξιοποιούν τις ελληνοτουρκικές διαφορές, τους ανταγωνισμούς και τις αντιπαραθέσεις και δημιουργούν νέους κινδύνους σε βάρος των λαών.

Κι όλα αυτά, μέσα σ’ ένα, ολοένα και πιο σύνθετο, πολεμικό πλαίσιο που έχουν υφάνει οι ιμπεριαλιστές
(ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσία) στη Συρία, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στη Μεσόγειο, στον κόσμο ολόκληρο. Με νέα μέτωπα αντιπαράθεσης να γεννιόνται (Λίβανος – Σαουδική Αραβία), και με νέα πολεμικά μέτωπα να προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα, «προσφέροντας» θάνατο, καταστροφές, προσφυγιά. Με τις ενεργειακές εκμεταλλεύσεις και τους δρόμους μεταφοράς τους που συμπεριλαμβάνονται στο χώρο Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου να προσθέτουν νέα επίδικα ανταγωνισμού. Με το Κυπριακό ζήτημα ανοιχτό, με τις ξένες στρατιωτικές βάσεις, την τουρκική κατοχή, τις ελληνικές και τουρκικές «εγγυήτριες» δυνάμεις και το νέο διχοτομικό σχέδιο «επίλυσής» του.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα ο λαός μας, οι εργαζόμενοι, η νεολαία της Ελλάδας και της Τουρκίας πρέπει να εναντιωθούν στην πολιτική των κυβερνήσεων και των κυρίαρχων τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας. Να αντιταχθούν στον εθνικισμό και στην πολιτική υποτέλειας στον ιμπεριαλισμό. Να εναντιωθούν στους πολέμους και στις ξένες επεμβάσεις. Η πάλη για την ειρήνη, η πάλη για τη ζωή και τα δικαιώματα των λαών, των εθνοτήτων και των μειονοτήτων είναι υπόθεση των ιδίων. Να δουλέψουν για τη δημιουργία ενός αντιιμπεριαλιστικού – αντιπολεμικού μετώπου των λαών.
Πρέπει να καταγγείλουν και την φασίζουσα πολιτική της καταστολής, της κρατικής τρομοκρατίας, των διώξεων, των φυλακίσεων και των δολοφονιών που ασκεί το καθεστώς Ερντογάν ενάντια στον Τούρκικο και Κουρδικό λαό, στους αγωνιστές, στους δημοκράτες, στους επαναστάτες και στους κομμουνιστές.

Να καταδείξουν και την υποκριτική στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία δήθεν κόπτεται για τα δημοκρατικά δικαιώματα και την ίδια στιγμή συλλαμβάνει και κακομεταχειρίζεται Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές, πολιτικούς πρόσφυγες στη χώρα μας, κάνοντας κι ένα «δωράκι» στον Ερντογάν.

Να απομονώσει τις εθνικιστικές κραυγές, τις φασιστικές και νεοναζιστικές εκφράσεις τύπου «Χρυσής Αυγής», που υπηρετούν τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά αφεντικά την ίδια στιγμή που υποδαυλίζουν το μίσος ανάμεσα στους λαούς.

Να προβάλει και να ενισχύσει την αλληλεγγύη των λαών και την αντιιμπεριαλιστική-αντιπολεμική-αντιφασιστική κατεύθυνση της πάλης τους:
  • ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ! ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ!
  • ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ – ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΒΑΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ – ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ!
  • ΕΞΩ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΔΝΤ!
  • ΦΙΛΙΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ–ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ!
  • ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΛΑΟ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ!
  • ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ!

Λαϊκή Αντίσταση
Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία