Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Λαϊκή Αντίσταση Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία Ανατολικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης

Την Τετάρτη 21 του Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνέλευση της Λαϊκής Αντίστασης Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας Ανατολικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης. Τη συνέλευση απασχόλησαν κυρίως τα λεγόμενα εθνικά ζητήματα στο πλαίσιο των γενικότερων αντιδραστικών εξελίξεων στον κόσμο και ιδιαίτερα στην περιοχή μας.

Στην πλούσια συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν αρκετοί συναγωνιστές, κοινή ήταν η διαπίστωση της παρόξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας-ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, η οποία όχι μόνο ευθύνεται για το κομμάτιασμα χωρών και το μακέλεμα λαών στο παρελθόν, που συνεχίζεται και στις μέρες μας ( Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Συρία, Λιβύη...) αλλά και δημιουργεί τις προϋποθέσεις εμπλοκής και άλλων χωρών- και της δικής μας- στα φιλοπόλεμα ιμπεριαλιστικά σχέδια.


Ιδιαίτερα, τονίστηκε ότι στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ τίποτε το καλό δεν πρέπει να περιμένουν οι λαοί, καθώς η εμπλοκή και η όλη καθοδήγηση του ζητήματος βρίσκεται στα ματοβαμένα χέρια των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών που βιάζονται να εντάξουν τη γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ για να σφραγίσουν τα Βαλκάνια από τη ρώσικη επιρροή και από ανεπιθύμητες για τις ΗΠΑ παρεμβάσεις των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών.

Επισημάνθηκε ότι το σύνολο της αστικής τάξης της χώρας μας, ακόμα και αυτό που παίρνει θέσεις πιο εθνικιστικές, ευθυγραμμίζεται στα Αμερικανικά κελεύσματα αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμπλοκής της χώρας και του λαού μας σε πολεμικούς κινδύνους. Μοναδική απάντηση είναι η συγκρότηση μαζικού κινήματος ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό και τον πόλεμο καθώς και η συμβολή μας στην οικοδόμηση κοινού μετώπου των λαών των Βαλκανίων ενάντια στους Ιμπεριαλιστές και τις εξαρτημένες αστικές τάξεις, προωθώντας ταυτόχρονα τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών. Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις πέρα από τις όποιες συγκλίσεις διαπιστώθηκαν και σοβαρές αποκλίνουσες απόψεις για χαρακτηριστικά αλλά και για το χαρακτήρα του ανταγωνισμού των δύο αστικών τάξεων. Ταυτόχρονα, εκφράστηκε η θέση να επιδιωχθεί στο επόμενο Συντονιστικό να εκδοθεί ανακοίνωση για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Προγραμματικά, αποφασίστηκε η συνέχιση των παρεμβάσεων και μαζικές αφισοκολλήσεις καθώς και η πραγματοποίηση εκδήλωσης της Λαϊκής Αντίστασης Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας για τις εξελίξεις στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, την Δευτέρα 5 του Μάρτη στις 6.00 μ.μ. Συμφωνήθηκε να ειδωθεί o τρόπος παρέμβασης της ΛΑ-ΑΑΣ, στο συλλαλητήριο της 17ης Μάρτη, επετείου των 2 χρόνων της αντι-προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, με το στίγμα που αυτή θέλει να προσδώσει. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην ανάγκη μαζικού κατεβάσματος στην Πανελλαδική Σύσκεψη στην Αθήνα το διήμερο 10-11 του Μάρτη. Για τον παραπέρα προγραμματισμό επίκειται σύγκληση του συντονιστικού της Θεσσαλονίκης το αμέσως επόμενο διάστημα.