Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Περί θέσεων, προθέσεων και καιροσκοπικού παραλογισμού

Συναγωνιστές,

Τι πληροφορούμαστε από το κείμενο του συναγωνιστή Αποστολάκη Αντώνη ότι συνέβη στην εκδήλωση που οργάνωσε η ΛΑ-ΑΑΣ στην ΑΣΟΕΕ;

Ο Α.Α. είδε στις θέσεις που διατύπωσαν οι σ. του Μ-Λ ΚΚΕ «στάση φυγοπονίας και μη ανάληψης ευθύνης». Είδε και άκουσε θέσεις που θέλουν τάχα τη ΛΑ-ΑΑΣ «λέσχη ζύμωσης» και όχι «όχημα» που δημιουργεί «πολιτικά κινηματικά γεγονότα». Είδε μάλιστα "αγχωμένους και φοβισμένους" για τη γραμμή τους, και όχι παλικαράδες αποφασισμένους να σπάσουν στη νεολαία και το λαό την «αδράνεια». Είδε «υπεκφυγές» για το μαζικό κίνημα, είδε «καιροσκοπικό παραλογισμό»... και τι δεν είδε! Αλλά, όπως λέει το γνωστό γνωμικό, «άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα...» κλπ.
Τονίζουμε ότι η θέση μας, η θέση του Μ-Λ ΚΚΕ, για το μαζικό κίνημα δεν επιδέχεται καμιά διαστρέβλωση. Είναι ξεκάθαρη και επιμένουμε σ’ αυτήν. Όποιος νομίζει πως μπορεί να αναφέρεται υποτιμητικά στους φορείς του μαζικού κινήματος και φαντάζεται πως μπορεί να υποκαταστήσει το ρόλο τους για την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων με τις παντός είδους «παναριστερές» συνεργασίες των πολιτικών οργανώσεων, κάνει μεγάλο λάθος.

Η δική μας πείρα, λέει πως η αποφυγή των δυσκολιών δεν φαίνεται στον επίμονο αγώνα να βρεις διέξοδο, επιλέγοντας τη δύσκολη αναμέτρηση με τα πραγματικά προβλήματα για την αλλαγή των συσχετισμών στους μαζικούς χώρους. Αντιθέτως, αυτή η… αποφυγή των δυσκολιών καθρεπτίζεται στη φαντασιακή υπερπήδηση των προβλημάτων, σύμφωνα με το μοντέλο που έχει λανσάρει το ΠΑΜΕ και αναπαράγει το ΝΑΡ. Και για του λόγου το αληθές φέρουμε ένα παράδειγμα. Η εκπρόσωπος της παράταξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην ΕΛΜΕ Ηρακλείου όταν καταθέσαμε ένα αντιιμπεριαλιστικό ψήφισμα καταδίκης των νατοϊκών επεμβάσεων στα Βαλκάνια, αρνήθηκε να το ψηφίσει, με το ανιστόρητο και εξωπραγματικό επιχείρημα ότι «η αστική τάξη της Ελλάδας δημιούργησε το κράτος της πΓΔΜ».

Όταν δεν υπάρχει κατά συνέπεια ούτε το παραμικρό έδαφος για να εκδοθεί, έστω, ένα κοινό ψήφισμα του σωματείου, ποιά αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική "κοινή δράση" μπορεί από κει και πέρα να αναπτυχθεί με τις αντίστοιχες οργανώσεις ΝΑΡ, ΣΕΚ κοκ;

Παράλληλα, αφού ο συναγωνιστής Α.Α. στόλισε τις τοποθετήσεις των σ. του Μ-Λ ΚΚΕ με όσα κοσμητικά επίθετα είχε πρόχειρα, μας έδωσε, στη συνέχεια, και μαθήματα... δημοκρατικής λειτουργίας, λέγοντας ότι μια εκδήλωση μπορεί να παίρνει... «αποφάσεις» όχι με "άνωθεν εντολές", αλλά με βάση τις (πραγματικές ή υποτιθέμενες) πλειοψηφίες, δηλ. «από τα κάτω», και μάλιστα όχι για κάποιο τοπικού χαρακτήρα ή κάποιο επιμέρους ζήτημα, αλλά για τα ζητήματα του γενικού πολιτικού προσανατολισμού που αφορούν στο ρόλο και τη δράση της ΛΑ-ΑΑΣ.

Έχει καταλάβει ο συναγωνιστής αυτός και όσοι τυχόν έχουν τις ίδιες με αυτόν αντιλήψεις ότι η ΛΑ-ΑΑΣ, όπως και οποιοδήποτε σχήμα πολιτικής συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών οργανώσεων, δε μπορεί και δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις γενικού πολιτικού προσανατολισμού αν δεν υπάρχει ομοφωνία;

Όσοι έχουν αυτές τις απόψεις , πέρα και ανεξάρτητα από τη ΛΑ-ΑΑΣ ας κάνουν ό,τι θέλουν. Κανένας δε θέλει και ούτε, φυσικά, μπορεί να τους εμποδίσει να προβάλουν ό,τι νομίζουν και να κάνουν συνεργασίες και «κοινή δράση» μ' όποιον επιθυμούν, είτε με το ΝΑΡ και το ΣΕΚ, είτε με την ΛΑΕ, είτε με την ΚΟΝΤΡΑ ή όποιους άλλους, με φορείς του καθαρόαιμου τροτσκισμού ή και της ποικιλώνυμης αναρχίας.

Το καλύτερο όμως ο Α.Α. μας το φύλαγε για το τέλος. Πληροφορεί τους ανυποψίαστους ότι άκουσε τάχα τοποθετήσεις των συντρόφων (του Μ-Λ ΚΚΕ) που δεν έχουν, όπως διατείνεται, σχέση με αντιιμπεριαλιστικές θέσεις, αλλά με θέσεις που σημαίνουν «να καταπίνεις αμάσητο το αφήγημα της ντόπιας αστικής τάξης για την τουρκική επιθετικότητα».
Ο Α.Α. δε βλέπει «τουρκική επιθετικότητα», αλλά... «αφήγημα» (παραμύθι δηλαδή) της ντόπιας αστικής τάξης περί τουρκικής επιθετικότητας. Και αυτά που λέει, νομίζει ότι μπορεί να τα πάρει κάποιος στα σοβαρά. Δεν καταλαβαίνει καν ότι το να τάσσεσαι κατά της «επαναχάραξης των συνόρων» είναι κούφια λόγια αν δε βλέπεις (ή κάνεις πως δε βλέπεις) ποιός θέτει ζήτημα αλλαγής των συνόρων, κι ακόμα χειρότερα, αν τυχόν θεωρείς πως η αστική τάξη της Ελλάδας θέτει ζήτημα αλλαγής των συνόρων στο Αιγαίο σε βάρος της Τουρκίας! Κι όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Κύπρο, όπου - καθώς φαίνεται- επίσης δεν εκδηλώνεται και εκεί «τουρκική επιθετικότητα» αν και υπάρχουν κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη! Ας ελπίσουμε ότι δεν πρόκειται ν' ακούσουμε πως η Κύπρος απειλεί και καταπατά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας.

Στην αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση της ΛΑ-ΑΑΣ που έγινε στο Ηράκλειο, εμείς υποστηρίξαμε εισηγητικά τα παρακάτω:

«... Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ρόλο προωθητή της ιμπεριαλιστικής ατζέντας των αφεντικών του, προσπαθεί να συγκαλύψει την υποτέλειά του στις εντολές των ιμπεριαλιστών κηδεμόνων του με φληναφήματα περί ... ρεαλισμού, παραπλανώντας ξανά το λαό. Αφού αναγορεύει το διεθνή τρομοκράτη των λαών, δηλαδή, το ΝΑΤΟ, σε... εγγυητή της ειρήνης (!) στα Βαλκάνια και προπαγανδίζει την ένταξη των κρατών της Βαλκανικής σε ΝΑΤΟ και ΕΕ ως προϋπόθεση (!) για τη σταθεροποίηση και την ασφάλεια, την ίδια στιγμή που η σύμμαχη (!), στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, Τουρκία - προωθώντας την επεκτατική πολιτική της τουρκικής μεγαλοαστικής τάξης- καθημερινά αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, δηλώνει - μέσω του προέδρου της στο κέντρο της Αθήνας- ότι αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάννης, δεν αναγνωρίζει το ζήτημα της εισβολής και κατοχής της Κύπρου και στο ίδιο πνεύμα κινείται η ανακοίνωσή της για τα Ίμια. Η «ειρηνοποιός»(!) προστασία του ΝΑΤΟ εδώ εξαφανίζεται ως... δια μαγείας και ο γονυκλινής ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται σε... ανακοινώσεις σαρκασμού (!) που δείχνουν την πλήρη υποταγή του στις ΝΑΤΟϊκές εντολές. Προβάλλει το λύκο ως αρνί και βαπτίζει τη δουλική εναρμόνισή του με τις εντολές των κηδεμόνων του ως… φιλολαϊκή και φιλειρηνική πολιτική, υποτασσόμενος στις υποδείξεις του Στόλτεμπεργκ, του Πάιτ και του φίλου του Τραμπ».

Ακούγοντας αυτήν τη γραπτή και ξεκάθαρη τοποθέτησή μας στην εκδήλωση της ΛΑ-ΑΑΣ Ηρακλείου, τι διαφορετικό είπαν οι σ. του ΚΚΕ(μ-λ); Τίποτα απολύτως. Όχι μόνο για τα ελληνοτουρκικά δεν αντέτειναν το παραμικρό μπροστά στον κόσμο που συμμετείχε, αλλά επιπλέον τόνισαν ότι καλύφθηκαν από τη δική μας τοποθέτηση!

Για να επανέλθουμε στο κείμενό του Α.Α. Αντί ο εν λόγω συναγωνιστής να εμφανίζεται σε ρόλο τύπου που «δε μασάει», ας μας απαντήσει καλύτερα στο εξής: Σε ποιό σημείο της τοποθέτησής του Μ-Λ ΚΚΕ διαφωνεί; Κι αν όντως διαφωνεί, σε τι διαφέρει η δική του από τις αντίστοιχες του ΝΑΡ, του ΣΕΚ ή άλλων παρόμοιου είδους "αντιεθνικιστών"; Έτσι θα καταλάβουμε αν πρόκειται για δικές μας «φαντασιώσεις» που αποδίδουν άδικα στους συναγωνιστές «κρυφές προθέσεις», ή αν πρόκειται όχι απλώς για «προθέσεις» , αλλά για εντελώς συγκεκριμένες και πραγματικές θέσεις. Τέλος, αν ο συναγωνιστής Α.Α. θέλει να δει κάποιον "καιροσκοπτικό παραλογισμό", για τον οποίο κάνει λόγο το κείμενό του, είναι στην περίπτωση αυτή εύκολο. Υπάρχει και ο καθρέφτης...

Αρετή Σπαχή 26.2.2018
ΛΑ-ΑΑΣ Ηρακλείου