Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Ανταπόκριση από την πορεία της Θεσσαλονίκη για τη Μέρα της Γυναίκας (8/3/18)

Για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία της πόλης οι εργαζόμενοι και η νεολαία της Θεσσαλονίκης τίμησαν με πορεία στους δρόμους της πόλης την ημέρα της γυναίκας. Πάνω από 200 άτομα διαδήλωσαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης στις 8 Μάρτη. Στην πορεία καλούσαν η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, η Πρωτοβουλία Γυναικών Ενάντια στο Χρέος και τα Μέτρα Λιτότητας και η Λαϊκή Αντίσταση – Α.Α.Σ.
Μαζικό ήταν το μπλοκ της Λαϊκής Αντίστασης – Α.Α.Σ. η οποία παρέμβηκε δυναμικά με πανό, συνθήματα και προκήρυξη. Προκήρυξη μοίρασε επίσης και η Ταξική Πορεία. Στους δρόμους της πόλης, δεκάδες συναγωνιστές φώναξαν, ανάμεσα στα άλλα: «Η Ε.Ε. δεν είναι το σπίτι των λαών, εγκρίνει απολύσεις εγκύων γυναικών», «Γυναίκα εργαζόμενη σ’ αυτήν την κοινωνία, διπλή η εκμετάλλευση απ’ την εργοδοσία», «Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι γιορτή, είναι μέρα πάλης, σ’ αγώνες μας καλεί», «Γυναίκες του λαού ακούστε τη φωνή μας, στους μαζικούς αγώνες είναι η δύναμή μας», «Το γυναικείο ζήτημα είναι ταξικό, στην πάλη θα λυθεί μέσα απ’ το λαό».

Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η παρέμβαση μίας συναγωνίστριας από το Κουρδιστάν που φώναξε στη γλώσσα της το σύνθημα «Γυναίκα, Ειρήνη, Ελευθερία».

Η φετινή 8η Μάρτη σημαδεύτηκε από την έγκριση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις απολύσεις εγκύων γυναικών. Η πραγματοποίηση αυτής της πορείας αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για την ανάδειξη του πραγματικού αγωνιστικού περιεχομένου της ημέρας αυτής.