Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

ΛΑ-ΑΑΣ Θεσ/νίκης: Η Μέρα της Γυναίκας είναι μέρα αγώνα

Συγκέντρωση Πέμπτη 8/3 στις 6:00 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Η 8η Μάρτη είναι μέρα αγώνα. Είναι σύμβολο της πάλης των γυναικών ενάντια στην κοινωνική καταπίεση και την κεφαλαιοκρατική εκμετάλλευση. Βάφτηκε κόκκινη από την αιματηρή απεργία χιλιάδων εργατριών στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης του 1857 που πάλεψαν για ίση αμοιβή με τους άντρες και λιγότερες ώρες δουλειάς. Στη δίνη του 20ου αιώνα πήρε τη μορφή της Κλάρα Τσέτκιν, της «Ρόζας» και της Αλεξάνδρας Κολλοντάι, έγινε αντιπολεμική κραυγή στα στόματα εκατομμυρίων γυναικών παραμονές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταμορφώθηκε σε σύνθημα για «Ψωμί και Ειρήνη» λίγο πριν την Οκτωβριανή Επανάσταση στην επαναστατημένη Ρωσία. Σημάδεψε την πάλη για το δικαίωμα των γυναικών στην ψήφο. Αντίθετα με όσα προβάλλει το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης, ο ΟΗΕ και οι αστές «πρέσβυρες καλής θελήσεως», η Μέρα της Γυναίκας ανήκει πρώτα και κύρια στις γυναίκες του λαού.

Ημέρα της Γυναίκας - έναυσμα πάλης ενάντια στην αντεργατική πολιτική

Οι νέες, οι εργαζόμενες, οι μετανάστριες, οι συνταξιούχες στα χρόνια της κρίσης και της άγριας αντεργατικής επίθεσης δεχόμαστε βάρβαρα χτυπήματα. Βιώνουμε τη φτώχια, την ανεργία και την εργασιακή υπερεκμετάλλευση. Σαν να μην έφταναν οι περικοπές στο επίδομα τοκετού και μητρότητας, σαν να μην αρκούσε το ξήλωμα των συντάξεων χηρείας, πριν λίγες μέρες ήρθε να προστεθεί η προκλητική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έδωσε το πράσινο φως στην απόλυση εγκύων εργαζομένων! Τα βάναυσα αυτά μέτρα εκπορεύονται τόσο από την πολιτική της ΕΕ και του ΔΝΤ, όσο και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που τα προωθεί απαρέγκλιτα. Πρόκειται για χτυπήματα που αφορούν συνολικά το εργατικό κίνημα με στόχο να συμπιέζουν συνολικά τους μισθούς προς τα κάτω, να νομιμοποιούν τις απολύσεις και να ανοίγουν δρόμους για να αφαιρέσουν περισσότερα θεμελιώδη δικαιώματα κατακτημένα με αγώνες. Κρατούμε ζωντανό το μήνυμα της 8ης Μάρτη παλεύοντας χέρι χέρι με τους άντρες εργαζόμενους, άνεργους, μετανάστες, συνταξιούχους, ενάντια στη φτώχια, την ανεργία και την εξαθλίωση. Το γυναικείο ζήτημα είναι ταξικό και ως τέτοιο βρίσκει λύση μόνο μέσα στους ταξικούς αγώνες. Αγωνιζόμαστε για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για αξιοπρεπείς μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες της ζωής και της μητρότητας, για ασφάλιση και περίθαλψη, για συνδικαλιστικές ελευθερίες στους χώρους δουλειάς.

Ημέρα της Γυναίκας - σύμβολο ενάντια στο πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό

Σήμερα που οι ιμπεριαλιστές, με προεξέχουσες τις ΗΠΑ, χαράσσουν τα πιο επικίνδυνα σχέδια πολέμου που ζώνουν την περιοχή μας, η μέρα αυτή ας γίνει ένα μήνυμα φιλίας των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό και τον πόλεμο. Ας είναι η φετινή 8η Μάρτη ένα κάλεσμα προς τις νέες, τις εργάτριες, τις άνεργες, τις πολιτικά διωκόμενες συντρόφισσές μας από την άλλη πλευρά του Αιγαίου και προς κάθε γωνιά των Βαλκανίων για να μπουν τα θεμέλια για ένα κοινό μέτωπο των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο και τον φασισμό. Για να βάλουμε φρένο στα αιματοβαμμένα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αλλά και τους τυχοδιωκτισμούς των εξαρτημένων αστικών μας τάξεων. Για να προτάξουμε τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών και να παλέψουμε για την υπεράσπιση της ειρήνης στην περιοχή.

Γυναίκες της Λαϊκής Αντίστασης – Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας