Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Θεσπρωτία συγκροτήθηκε Ομάδα Πρωτοβουλίας ΕΝΑΝΤΙΑ στην εξόρυξη υδρογονανθράκων

«Στις 14-03-2018 πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα σύσκεψη για το ζήτημα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, σε συνέχεια παρεμβάσεων που έγιναν στις κυβερνητικές «ενημερωτικές» φιέστες στην Παραμυθιά και στην Ηγουμενίτσα.

Μετά από απόψεις που κατατέθηκαν, προέκυψε ένα πλαίσιο συναντίληψης και κοινής δράσης που συνοπτικά αποτυπώθηκε στους κατωτέρω άξονες:

1. Η δραστηριότητα της εξόρυξης υδρογονανθράκων θα έχει μεγάλες και αρνητικές επιπτώσεις με καταστροφικά αποτελέσματα για το περιβάλλον, για την υγεία, για την ζωή των κατοίκων της περιοχής, για τις υφιστάμενες δραστηριότητες της πρωτογενούς παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία, αμπελουργία, μελισσοκομία, ιχθυοκαλλιέργειες κλπ., με τα ποιοτικά και επώνυμα προϊόντα της Ηπείρου) καθώς και για τον τουριστικό χαρακτήρα της (με τα ιδιαίτερα φημισμένα οικολογικά του χαρακτηριστικά).


Οι περίπου 11.500 γεωτρήσεις - εκρήξεις ανά 50μ, σε μήκος 575 χλμ., η αποψίλωση περίπου 400 στρεμμάτων δασικής έκτασης, με την διάνοιξη δρόμων, με τα 220 ελικοδρόμια κλπ., στο μέγιστο του νομού Ιωαννίνων και σε μεγάλο μέρος του νομού Θεσπρωτίας, η όχληση της άγριας ζωής στην φάση των ερευνών, αλλά πολύ περισσότερο στη συνέχεια σε περίπτωση παραγωγικών γεωτρήσεων, η ατμοσφαιρική και εδαφική ρύπανση, ο κίνδυνος ατυχήματος μεγάλης έκτασης, σε συσχετισμό με την σεισμικότητα της περιοχής, η ρύπανση των υδάτινων οικοσυστημάτων στις γεωτρήσεις, κατά μήκος των αγωγών, στα εργοτάξια, το βαρύ μεταφορικό έργο με δεκάδες μηχανήματα και η επιβάρυνση του λιμένα εξαγωγής και της θάλασσας, με εγκαταστάσεις αποθήκευσης, επεξεργασίας και φόρτωσης, είναι θέματα που καθιστούν την δραστηριότητα εξαιρετικά επικίνδυνη.

Ο πλούτος και ο θησαυρός της Ηπείρου είναι Πράσινος και όχι Μαύρος όπως προσπαθούν να μας πείσουν τα φερέφωνα της κυβέρνησης και των εταιριών. Ο πραγματικός πλούτος της Ηπείρου είναι το ανέπαφο και παρθένο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της και όχι η μαύρη ψευτοανάπτυξη που μας πλασσάρουν, καμουφλαρισμένη με δήθεν πακτωλούς χρημάτων, αποκρύπτοντας και τους κινδύνους (περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς), αλλά και την προοπτική ο τόπος μας να μετατραπεί κάτι σε Ελευσίνα, Πτολεμαΐδα ή Μεγαλόπολη.

2. Η εκποίηση του υπόγειου πλούτου στις πολυεθνικές της ενέργειας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνέχεια της πολιτικής και προηγούμενων κυβερνήσεων και σε εφαρμογή μνημονιακών επιταγών, που εντάσσεται στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας, κανένα όφελος δεν θα έχει για τους εργαζόμενους και όλο το λαό. Αντίθετα έρχεται να αυξήσει τα κέρδη των πολυεθνικών, που όπως δείχνει η εμπειρία, αφήνουν πίσω τους «Κρανίου Τόπο», αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

3. Οι πηγές και οι δρόμοι των αγωγών της ενέργειας, όντας ενταγμένοι στον ευρύτερο γεωπολιτικό ανταγωνισμό ισχυρών οικονομικών κέντρων, για τον έλεγχο σφαιρών επιρροής, είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών και εγκυμονούν, στο φλεγόμενο τόξο Βαλκάνια - Μεσόγειος - Μέση Ανατολή, νέους κινδύνους και περιπέτειες για τον λαό μας και για τους λαούς της περιοχής.

4. Μοναδικός δρόμος για να ανατραπούν τα σχέδια αυτά κυβέρνησης - εταιρειών είναι ο πλατύς, μαζικός, παλλαϊκός, παρατεταμένος αγώνας όλου του Θεσπρωτικού λαού, του λαού της Ηπείρου, στο δρόμο των μεγάλων αγώνων του για τον Καλαμά, για τον ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι, για τον αγωγό Φ.Α. στην Πέρδικα για τα Ασφαλτικά στη Λωρίδα Σαγιάδας κλπ.

5. Θεωρείται απαραίτητη η συνεργασία με άλλα σχήματα που δραστηριοποιούνται στην ίδια κατεύθυνση, σε Γιάννενα, Άρτα, Πρέβεζα, με στόχο τον συντονισμό σε Πανηπειρωτικό επίπεδο.

Για να εξυπηρετηθεί ο σκοπός αυτός, από την σύσκεψη προέκυψε η ανάγκη να συγκροτηθεί ανοιχτή Ομάδα Πρωτοβουλίας ΕΝΑΝΤΙΑ στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, που θα προχωρήσει σε ενημερωτικές εξορμήσεις σε πόλεις και χωριά της Θεσπρωτίας, με συγκέντρωση στην Ηγουμενίτσα - και με ειδικούς επιστήμονες - με τελικό στόχο την συγκρότηση τοπικών επιτροπών και Πανθεσπρωτικής Επιτροπής Αγώνα».

Στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποιήθηκε αγωνιστική παρέμβαση την Δευτέρα 26/3, στην Παραμυθιά, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με πολλές και ουσιαστικές τοποθετήσεις εκπροσώπων της Ομάδας Πρωτοβουλίας ΕΝΑΝΤΙΑ στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, της ΛΑ-ΑΑΣ, άλλων συλλογικοτήτων και πολιτών, με μοίρασμα Προκήρυξης της Ομάδας Πρωτοβουλίας ΕΝΑΝΤΙΑ στην εξόρυξη υδρογονανθράκων και ανάρτηση πανώ, με στόχο να μη γίνει δεκτό το αίτημα των εταιρειών εξόρυξης και να μη τους παραχωρηθούν δημοτικές εκτάσεις για την έρευνά τους.

Βέβαια η πλειοψηφία του Δ. Σ., αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά το ρόλο της «Αυτοδιοίκησης» σαν μακρύ χέρι του κράτους, αποφάσισε, με απώλειες, την παραχώρηση των δημοτικών εκτάσεων.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας ΕΝΑΝΤΙΑ στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, θεωρώντας ότι ο αγώνας αυτός θα είναι μακρύς και δύσκολος, σε συντονισμό με άλλους συμπατριώτες και συλλογικότητες που βρέθηκαν εκεί και κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της, με νέα συνάντηση την Παρασκευή 30/3, 9μμ στην Ηγουμενίτσα και εξορμήσεις για την ενημέρωση του κόσμου.