Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Ας μη βλέπουμε φαντάσματα...

Συναγωνιστές, από τοποθετήσεις στα πλαίσια του διαλόγου προκύπτουν έντονα κάποια ζητήματα σχετικά με το εργαλείο της κοινής δράσης. Αν πρέπει και αν μπορεί η ΛΑΑΑΣ να κινηθεί στα πλαίσια του κινήματος και με αυτή τη λογική ή αν αυτό αλλοιώνει το χαρακτήρα της και την κάνει ''δορυφόρο'' της (όποιας) ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Την απάντηση οφείλουμε να την αναζητήσουμε στην ίδια την πραγματικότητα και τη δράση της ΛΑΑΑΣ.

Αποδεικνύεται, ότι παρά τον αρνητικό πολιτικό συσχετισμό μέσα στα πλαίσια του κινήματος, η ΛΑΑΑΣ μπορεί να δώσει μια διαφορετική διέξοδο, να πάρει πρωτοβουλίες και να παράξει κινηματικά γεγονότα ασκώντας πολιτική πίεση και ''τραβώντας'' μάλιστα δυνάμεις προς το δικό της πολιτικό σχεδιασμό. Αλλά ας μιλήσουμε συγκεκριμένα:


Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δράση μας στην πόλη της Ξάνθης, με αφορμή τα εγκαίνια των γραφείων της Χ.Α. Γνωρίζοντας τις κυρίαρχες απόψεις στα πλαίσια της αριστεράς για το αντιφασιστικό και πως πρέπει να απαντήσει το κίνημα, προσπαθήσαμε αποφασιστικά να θέσουμε τους δικούς μας όρους για την απάντηση του ζητήματος. Παρακολουθήσαμε τη σύσκεψη που είχε καλέσει η ΚΕΕΡΦΑ, που όπως ήταν αναμενόμενο έθετε ένα τελείως στρεβλό πολιτικό πλαίσιο απάντησης του ζητήματος απευθυνόμενη ακόμα και στο ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια της ''πλατύτητας'' του αντιφασιστικού μετώπου και της προμετωπίδας του να κλείσουν τα γραφεία. Η ΛΑΑΑΣ αφού τοποθετήθηκε πολιτικά για το ζήτημα αναδεικνύωντας το ρόλο του φασισμού, την πολιτική που τον γεννά και τα χαρακτηριστικά της απάντησης που πρέπει να δίνει το κίνημα κατήγγειλε ότι γίνονται πλάτες στην κυβέρνηση και την πολιτική της, κάλεσε σε δικιά της σύσκεψη για το ζήτημα και αποχώρησε.

Στη νέα σύσκεψη (με συμμετοχή των ΑΝΤΑΡΣΥΑ,ΛΑΕ) θέσαμε τη δική μας οπτική και λογική για το ζήτημα προτείνοντας μαζική πρωινή παρέμβαση στην πλατεία και συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο αντιπαραθετικά με το πανηγύρι των ΚΕΕΡΦΑ-ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία. Τελικά, οι δύο οργανώσεις απέρριψαν την πρότασή μας καθώς επικέντρωναν στο αίτημα να κλείσουν τα γραφεία. Η ΛΑΑΑΣ κάλεσε μόνη της συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο η οποία πλαισιώθηκε από ένα πολύ μαζικό μπλοκ του φοιτητικού συλλόγου, μετά από πρόταση στο ΔΣ με πρωτοβουλία των ΕΑΑΚ(!!!) και τροποποιήσεις που έκαναν οι Αγ.Κιν. επί του πολιτικού. Τελικά, η ΛΑΑΑΣ με την πρωτοβουλία της κατάφερε να δοθεί μια απάντηση με σωστά χαρακτηριστικά και δυναμική που από μόνη της δε θα μπορούσε να πετύχει.

Δεν είναι το μόνο παράδειγμα. Υπάρχουν μια σειρά από πρωτοβουλίες και συσκέψεις που έχουμε κάνει με σημαντικά αποτελέσματα και σωστό πολιτικό προσανατολισμό. Για νέα μέτρα, αξιολόγηση, απεργίες, προσφυγικό. Όχι μόνο με οργανωμένες δυνάμεις αλλά και με ανένταχτους αγωνιστές. Που είναι άραγε το σύρσιμο πίσω από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή τη ΛΑΕ όταν συγκροτούμε πρωτοβουλία ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες; Είναι άραγε αρνητικό ότι έχουμε καταφέρει να πραγματοποιηθούν με δική μας πρωτοβουλία από κοινού διαδηλώσεις ενάντια στα νέα βάρβαρα μέτρα με κυρίαρχα τα δικά μας χαρακτηριστικά; Βεβαίως υπάρχουν και φορές που δεν έχουν προχωρήσει προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά είναι κι αυτό μέσα στο λογαριασμό.

Συμπερασματικά, συναγωνιστές είναι χυδαία μια τοποθέτηση που εξισώνει την κοινή δράση και την ανάληψη κινηματικών πρωτοβουλιών από μεριάς μας με το σύρσιμο πίσω από την (όποια) ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Όπως επίσης, το να χρεώνεται στην οργάνωση του ΚΚΕ(μ-λ) μια τέτοια πρόθεση. Η κοινή δράση είναι ένα εργαλείο αναγκαίο με βάση το σημερινό ταξικό συσχετισμό, την κατάσταση του κινήματος και το τεράστιο βάρος της επίθεσης. Η ΛΑΑΑΣ αν θέλει να δημιουργήσει κινηματικά γεγονότα, να συμβάλλει με πιο αποτελεσματικό τρόπο στα προβλήματα του λαού μας οφείλει να αξιοποιήσει ΚΑΙ αυτό το εργαλείο. Ναι, σίγουρα θα υπάρξουν φορές και ζητήματα που η κοινή δράση δε θα προχωρήσει, που θα αναγκαστούμε ή θα επιλέξουμε να κινηθούμε αυτόνομα, αυτό δεν είναι λάθος. Λάθος είναι να ξορκίζουμε εργαλεία απαραίτητα για το ξεδίπλωμα της πάλης του λαού μας. Να μην έχουμε εμπιστοσύνη στην πολιτική μας κατεύθυνση και άποψη με αποτέλεσμα να φοβόμαστε τη συναναστροφή και κοινή πάλη για άμεσα ζητήματα με άλλους χώρους. Να μην αντιλαμβανόμαστε το πεδίο της αντιπαράθεσης, της ενότητας και της πάλης σαν ένα υγιές πεδίο του κινήματος που οφείλουμε να βαδίσουμε. Να μη ξεχνάμε ότι η κοινή δράση δεν απευθύνεται μόνο σε άλλες συλλογικότητες, απευθύνεται και σε ένα ευρύ ανένταχτο δυναμικό κόσμου και αγωνιστών που αναζητούν διεξόδους και απαντήσεις και η ΛΑΑΑΣ με τη δράση της οφείλει να τους απευθυνθεί.

Οπότε συναγωνιστές ας μη βλέπουμε φαντάσματα, ας αναλάβουμε το βαρύ καθήκον που μας αναλογεί γιατί η ΛΑΑΑΣ όχι μόνο δε θα συρθεί πίσω από κανέναν, αλλά αν κινηθεί ακόμα πιο θαρρετά κι αναβαθμισμένα με πίστη στις δυνάμεις τις αλλά και τις δυνάμεις του κόσμου μπορεί να δώσει διεξόδους στο κίνημα. Η ίδια η δράση μας το επιβεβαιώνει!

Ματσούκας Στέφανος
ΛΑΑΑΣ Ξάνθης