Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Ανακοίνωση συνεδρίασης της Γραμματείας της Λαϊκής Αντίστασης – Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας 28.6.2018

Συνεδρίασε την Πέμπτη 28 του Ιούνη, η Γραμματεία της Λαϊκής Αντίστασης – Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας. Τη συζήτηση απασχόλησαν οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη διεθνή σκακιέρα, με την εξέλιξη των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστών (πολεμικά μέτωπα, εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ με επιβολή δασμών), όπου εκφράστηκε σύγκλιση εκτιμήσεων με επιμέρους αποκλίσεις (π.χ. για τη συμφωνία ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας).

Η συζήτηση στάθηκε ιδιαίτερα στη συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ, κι αυτής του Eurogroup της 21 του Ιούνη. Σχετικά με την πρώτη εκφράστηκε η γενική συμφωνία πως αποτελεί μια συμφωνία που δεν έχει να κάνει με την ειρήνη και τη φιλία των λαών, αλλά αντίθετα παράγει κινδύνους διαιώνισης εντάσεων στις δύο χώρες και ανάμεσα τους και εμπλοκής σε στρατιωτικά πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών και πως το βασικό στοιχείο σ΄ αυτή είναι η επιβολή των επιδιώξεων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στις άρχουσες τάξεις και τις κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ, με στόχο την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και τη δημιουργία εκεί μιας νέας μεγάλης αμερικανοΝΑΤΟϊκής βάσης, χωρίς να μπει αναλυτικά σε ιδιαίτερες πλευρές του ζητήματος. Τέθηκε η ανάγκη δυναμώματος του αγώνα ενάντια στην εξάρτηση που βαθαίνει, και στον εθνικισμό που αποτελεί την άλλη όψη του νομίσματος, καθώς και του αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Για τη συμφωνία του Eurogroup τονίστηκε πως πρόκειται για μια επιμήκυνση της εξόφλησης ενός μέρους του χρέους της άρχουσας τάξης, υπό τη συνεχή εποπτεία των ιμπεριαλιστών «δανειστών», που σημαίνει βάθεμα της εξάρτησης, νέα μέτρα και δεινά για τους εργαζόμενους και το λαό, νέα αιματηρά γι’ αυτόν «πρωτογενή πλεονάσματα», για δεκαετίες και πως το τελευταίο πακέτο με τα 88 προαπαιτούμενα δεν θα είναι το τελευταίο. Τονίστηκε πως πρέπει ν΄ αναπτυχθούν αγώνες αντίστασης και διεκδίκησης τους οποίους ούτε οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ούτε το ΠΑΜΕ πρόκειται να ευνοήσουν, ενώ στιγματίστηκε και η στάση δυνάμεων που απείχαν απ΄ την απεργία της 30 του Μάη.

Συμφωνήθηκε επίσης πως εξακολουθεί ν’ αποτελεί σοβαρό θέμα το μεταναστευτικό και πως θα υπάρξουν εξελίξεις σ΄ αυτό, που πρέπει να δει η συνεργασία. Πραγματοποιήθηκε επίσης συζήτηση σχετικά με τις αντιπολεμικές πρωτοβουλίες που πήραν άλλες δυνάμεις το τελευταίο διάστημα και να επιδιωχθεί η συμπόρευση τους σε αντιπολεμική διαδήλωση της 11/7.

Μια πρώτη και ανολοκλήρωτη συζήτηση άνοιξε και σχετικά με το θέμα με τα καζάνια στο Πέραμα και τη Δραπετσώνα και το μάστερ πλαν της Cosco που άνοιξε η Λαϊκή Αντίσταση Πειραιά, όπου εκφράστηκαν διαφορετικές οπτικές στη στοχοθεσία για την παρέμβαση της ΛΑ-ΑΑΣ στην περιοχή.

Αποφασίστηκε η ΛΑ-ΑΑΣ να πραγματοποιήσει κεντρική πολιτική εκδήλωση στην Αθήνα, την Τρίτη 10 του Ιούλη, και την Τετάρτη 11/7, πρώτη ημέρα της Συνόδου του ΝΑΤΟ να συμμετάσχει στη διαδήλωση απ΄ τα Προπύλαια προς την αμερικανική πρεσβεία.Καλέσματα που θα προπαγανδιστούν και με αφίσα. Επίσης να σταλεί ανοικτή επιστολή προς τον Πανελλαδικό Αντιπολεμικό Κινηματικό Συντονισμό (ΠΑΚΣ) για συμμετοχή μαζί με άλλες συλλογικότητες σ’ αυτή τη συγκέντρωση και διαδήλωση.

Τέλος τέθηκε ξανά η ανάγκη αναβάθμισης της δράσης για την προπαγάνδιση της πανελλαδικής πρωτοβουλίας ενόψει της ΔΕΘ το Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη που θα έχει ως «τιμωμένους» τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές.