Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Ανακοίνωση συνεδρίασης της Γραμματείας της Λαϊκής Αντίστασης – Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας 2.11.2018

Συνεδρίασε την Παρασκευή 2 του Νοέμβρη η Γραμματεία της Λαϊκής Αντίστασης - Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας. Η συζήτηση εστίασε αρχικά στις πρόσφατες εκφράσεις του ανταγωνισμού των αμερικανοΝΑΤΟϊκών και ρώσων ιμπεριαλιστών και στα προβλήματά τους, που τους καθιστούν ακόμα πιο επικίνδυνους για τους λαούς (αναμόχλευση «πυριτιδαποθήκης» των Βαλκανίων, συνέχιση της ιμπεριαλιστικής πολεμικής εμπλοκής στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο). Τονίστηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο γερμανικός ιμπεριαλισμός, αλλά και συνολικότερα η ΕΕ, μετά τις εκλογές στα κρατίδια της Βαυαρίας και της Έσσης, και σε μια κατάσταση που έχει συνέπειες και στην υποτιθέμενη «οικονομική ανάκαμψη» στη χώρα μας. Ως σοβαρή, επικίνδυνη και αρνητική εξέλιξη επισημάνθηκε η άνοδος της ακροδεξιάς και του φασισμού, είτε σε χώρες της Ευρώπης, είτε στη Βραζιλία της μέχρι χθες χρεωκοπημένης σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης.

Στο φόντο αυτό χρωματίζονται και οι εξελίξεις στην περιοχή μας, όπως σχετικά με την αμερικάνικη βίαιη επιβολή στην ΠΓΔΜ, για την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, την τροφοδότηση της επικινδυνότητας, με τις δηλώσεις Κοτζιά για τη σταδιακή επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων και τη νέα ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, μετά και τη δολοφονία Κατσίφα, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την αντιπαράθεση για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο κοκ.

Όσον αφορά την επίθεση ενάντια στους όρους ζωής του λαού, τονίστηκε πως αυτή συνεχίζεται, παρά τα μυθεύματα της κυβέρνησης περί του «τέλους των μνημονίων», ενώ το ενδεχόμενο για μη περαιτέρω περικοπή όσων απ΄ τις συντάξεις δεν έχουν ήδη καρατομηθεί, εξαρτάται απ’ την επιλογή στήριξης των ιμπεριαλιστών της ΕΕ προς την κυβέρνηση. Εκτιμήθηκε ως ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη το όλο συνδικαλιστικό «παιχνίδι» χειρισμών με τις διάσπαρτες «γενικές» απεργίες, που με την ίδια ευκολία που «προκηρύσσονται», στη συνέχεια ακυρώνονται και μετατίθενται, ή διαγκωνίζονται για το ποια είναι τάχα η πιο «ταξική» ή «απ΄ τα κάτω». Μια κατάσταση που επιτείνει τη σύγχυση και την απογοήτευση στις μάζες των εργαζόμενων και του λαού. Αποφασίστηκε η συμμετοχή της ΛΑ-ΑΑΣ στις γενικές πανελλαδικές απεργίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, με μπλοκ και προκήρυξη.

Η Γραμματεία αποφάσισε, και ενόψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ν΄ αναδείξει το θέμα της εναντίωσης στην αμερικανοΝΑΤΟϊκη κυριαρχία στη χώρα, στην εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών, στην υποταγή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σ΄ αυτά, στην υποτέλεια και στον εθνικισμό. Αποφασίστηκε να κινηθεί η συνεργασία πανελλαδικά με αφίσα και προκήρυξη ενώ στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στης 15 του Νοέμβρη.

Ιδιαίτερο βάρος στη συζήτηση έπεσε και στο θέμα της καταστροφής του Πάρκου Τρίτση στο Ίλιον, που έθεσε το τοπικό σχήμα της ΛΑ-ΑΑΣ, με τη νέα εξέλιξη αποβολής των λυμάτων σ΄ αυτό και στην ανάγκη πλατειάς κινητοποίησης για την αποτροπή της.