Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΛΑ-ΑΑΣ ΠΑΤΡΑΣ

Στις 4/11 πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα η απεργία των υπαλλήλων στο εμπόριο με στόχο την προάσπιση της κυριακάτικης αργίας. Στο κέντρο της πόλης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε εμπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών Ν. Αχαϊας (ελέγχεται από το ΠΑΜΕ), καθώς και μέλη αριστερών οργανώσεων και αλληλέγγυους πολίτες. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Δ.Σ. του Ε.Κ. Πάτρας, στο οποίο από το καλοκαίρι κυριαρχούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.



Στα θετικά κρίνουμε ότι η κινητοποίηση έγινε ενάντια στο κλίμα εφησυχασμού και κινηματικής απραξίας που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση στην ελληνική κοινωνία. Στην καρδιά της πόλης υπήρχαν πανό, μικροφωνική εγκατάσταση, μοιράστηκαν προκηρύξεις με αποτέλεσμα να υπάρξει μία μικρή εστία αντίστασης. Επίσης, θετικό ήταν το γεγονός ότι κάποια πολυκαταστήματα δεν άνοιξαν καθόλου και κάποια άλλα έκλεισαν οριστικά ή προσωρινά από την πίεση της διαμαρτυρίας. Επιπρόσθετα θετικό θεωρούμε την κοινή συγκέντρωση σωματείων σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν το ΠΑΜΕ είχε την γνωστή τακτική των ξεχωριστών συγκεντρώσεων. Φυσικά, αυτό δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι άλλαξε η διασπαστική λογική, αλλά με το ότι επειδή έχει την πλειοψηφία στο Ε.Κ. κινείται τυχοδιωκτικά και λογοκοπεί ενωτικά.

Στα αρνητικά καταλογίζουμε ότι η απεργία είχε μικρά ποσοστά συμμετοχής, όπως επίσης και η παρουσία εργαζομένων στο εμπόριο ήταν περιορισμένη. Αυτό όπως προείπαμε έχει να κάνει με το κλίμα ηττοπάθειας και κινηματικής απραξίας, ευθύνες όμως υπάρχουν και στις διοικήσεις των σωματείων και του Ε.Κ. Πάτρας, καθώς πέρα από τις τυπικές ανακοινώσεις δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική προετοιμασία για να έχουν μαζικότητα οι κινητοποιήσεις.

Οσον αφορά την ΛΑ-ΑΑΣ, συμμετείχαμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κάναμε διακριτή την παρουσία μας με προκηρύξεις που μοιράστηκαν στους παριστάμενους στο χώρο και σε περαστικούς προσπαθώντας να ενημερώσουμε για τον αγώνα μας.