Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019

Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών της Λατινικής Αμερικής ενάντια στις αντιδραστικές πολιτικές και τα αμερικανοκίνητα πραξικοπήματα!

Ένα κύμα εκτεταμένων λαϊκών και εργατικών αγώνων έχει απλωθεί στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Στη Χιλή, η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων αποτέλεσε τον σπινθήρα ενός μεγάλου λαϊκού ξεσηκωμού. Πάνω από ένα μήνα εκατομμύρια λαού κατεβαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας από την αντιδραστική κυβέρνηση Πινιέρα οικονομικά και δημοκρατικά αιτήματα. Παρά την άγρια καταστολή από τις στρατιωτικοποιημένες αστυνομικές δυνάμεις που έχουν δολοφονήσει δεκάδες διαδηλωτές και έχουν τραυματίσει και συλλάβει χιλιάδες , παρά τους παραπλανητικούς ελιγμούς της αντιδραστικής κυβέρνησης, οι μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις συνεχίζονται.

Στη Βολιβία η πραξικοπηματική ανατροπή του νικητή των εκλογών Μοράλες από τις αμερικανοκίνητες ακροδεξιές δυνάμεις της αντιπολίτευσης έχει ξεσηκώσει μια πλατιά λαϊκή αντίσταση που οι πραξικοπηματίες –μαριονέτες των ΗΠΑ επιχειρούν να καταστείλουν με πογκρόμ τρομοκρατίας και δολοφονιών.

Στον Ισημερινό (Εκουαδόρ) παλλαϊκές μαζικές διαδηλώσεις, απεργίες και αποκλεισμοί δρόμων που συνεχίστηκαν για δύο εβδομάδες, παρά τις δολοφονίες δέκα διαδηλωτών και τους τραυματισμούς και τις συλλήψεις χιλιάδων, υποχρέωσαν την αντιδραστική κυβέρνηση Μορένο να πάρει πίσω το διάταγμα που καταργούσε την επιδότηση των καυσίμων και αύξαινε τις τιμές των προϊόντων.

Στην Κολομβία ύστερα από κάλεσμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων δεκαετιών, που νέκρωσε την οικονομία και κατέβασε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, αγρότες και φοιτητές στους δρόμους, ενάντια τους οποίους εξαπόλυσε βάρβαρη επίθεση η αστυνομία δολοφονώντας τρείς από αυτούς και τραυματίζοντας εκατοντάδες.

Μεγάλες κινητοποιήσεις έχουν γίνει και στη Βραζιλία και στην Ονδούρα και στην Αϊτή.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως εκείνο που έχει πυροδοτήσει αυτό το πλατύ κύμα λαϊκών αγώνων είναι τα βαριά δεινά που έχουν συσσωρευτεί πάνω στους λαούς της Λατινικής Αμερικής από τις πολιτικές της τεράστιας φτώχειας, της ανεργίας, της βάρβαρης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Από τις πολιτικές της ασύδοτης καταλήστευσης των χωρών της Λατινικής Αμερικής που ασκούν και προωθούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Πρώτα απ’ όλα οι ΗΠΑ που θέλουν τη Λατινική Αμερική να είναι η δική τους αυλή και που γι’ αυτό το σκοπό ενισχύουν τις ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις σε όλες τις χώρες της περιοχής, ενώ αδίστακτα οργανώνουν πραξικοπήματα σε αυτές: Όπως, το πραξικόπημα που έχουν επιχειρήσει στη Βενεζουέλα, για την ανατροπή της κυβέρνησης Μαδούρο, όπου έχουν αναγνωρίσει ως «πρόεδρο της Βενεζουέλας» το ακροδεξιό πιόνι τους, Γκουαιδό. Και τώρα στη Βολιβία όπου αναγνώρισαν ως «μεταβατικό πρόεδρο» της Βολιβίας μια εκπρόσωπο των υποχειρίων τους - ακροδεξιών πραξικοπηματιών.

Οι λαοί της Λατινικής Αμερικής, ωστόσο, χωρίς να κάμπτονται από την βάναυση αστυνομική καταστολή έχουν βγει και βγαίνουν στους δρόμους του αγώνα, εκδηλώνοντας μια ισχυρή αντίσταση στις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, στις μαύρες επιδιώξεις των ακροδεξιών δυνάμεων και των αμερικάνων πατρώνων τους. Διαμορφώνουν ένα ελπιδοφόρο μέτωπο πάλης ενάντια στη ληστρική οικονομική εκμετάλλευση, την πολιτική καταπίεση, τον φασισμό και τον ιμπεριαλισμό. Ένα μέτωπο πάλης που πρέπει να γίνει κοινό με τους αγώνες που δίνουν και οι άλλοι λαοί ανά τον κόσμο.

Κοινό και με τον αγώνα που δίνει και ο δικός μας λαός ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ας σταθούμε στο πλευρό των λαών της Λατινικής Αμερικής!

Κοινό μέτωπο πάλης των λαών εναντία στις αντιδραστικές πολιτικές, το φασισμό και τον ιμπεριαλισμό!

Κάτω τα ιμπεριαλιστικά πραξικοπήματα και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις !


Έξω οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ - Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από «προστάτες»!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

ΤΡΙΤΗ 26/11, 7:00 μ.μ., ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ – ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΧΙΛΗΣ ΚΑΙ ΗΠΑ

Νοέμβρης 2019