Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

ΣΑΜΟΣ: Συλλαλητήριο για το προσφυγικό, ενάντια σε πόλεμο και ιμπεριαλισμό, Σάββατο 22 Φλεβάρη

Την προηγούμενη Δευτέρα 10/2 με πρωτοβουλία της ΛΑ-ΑΑΣ και των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών καλέστηκε σύσκεψη στο Καρλόβασι της Σάμου με στόχο τη διοργάνωση συλλαλητηρίου για το προσφυγικό ζήτημα. Είναι παραπάνω από φανερή η ανάγκη ανάδειξης της κατεύθυνσης υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ξεριζωμένων καθώς η εγκληματική πολιτική του συστήματος και της κυβέρνησής του ενάντιά τους γίνεται ολοένα και πιο φρικτή, ενώ παράλληλα με «εργαλείο» το προσφυγικό, επιχειρείται να διαμορφωθεί ένα ιδιαίτερα αντιδραστικό κλίμα στο μέσα στο λαό. Όλα αυτά έχουν ως φόντο τους την όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και παρεμβάσεων στην περιοχή, την ενίσχυση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν όλοι οι λαοί και την οξυμένη αντιδραστική αντιπαράθεση των αστικών τάξεων Ελλάδας - Τουρκίας.

Στη σύσκεψη ωστόσο -στην οποία συμμετείχαν η Αντιφασιστική Κίνηση Σάμου και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ- εκδηλώθηκε σειρά πολιτικών προβλημάτων και διαφωνιών ακόμα και στα πιο θεμελιώδη ζητήματα. Μετά από πολλές προσπάθειες συνεννοήσεων αλλά και μια δεύτερη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14/2, αποφασίστηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου το Σάββατο 22/2, χωρίς την Αντιφασιστική Κίνηση που εκδήλωσε πλήρη διαφωνία με το περιεχόμενο που διαμορφώθηκε. Το κάλεσμα για το συλλαλητήριο συνυπέγραψε στη συνέχεια και η Δημοκρατική Συσπείρωση Καθηγητών Σάμου.

Ακολουθούν η ανακοίνωση της ΛΑ-ΑΑΣ και των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών, η αφίσα και η κοινή ανακοίνωση για το συλλαλητήριο:


Αυτοί που μιλάνε για ασφάλεια, ενότητα και ειρήνη
φέρνουν εξαθλίωση, διχασμούς λαών και πολέμους!

Ο ξεριζωμός…

Ένας χορός δυστυχίας και θανάτου εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή και φτάνει ως τη χώρα μας. Είναι οι πόλεμοι και οι κάθε είδους επιδρομές των ιμπεριαλιστών που κομματιάζουν και λεηλατούν χώρες και λαούς. Τα καραβάνια των διωγμένων και των ξεριζωμένων, των προσφύγων/μεταναστών, είναι η πιο άμεση σε εμάς εικόνα αυτής της φρίκης. Μια φρίκη που κυκλώνει όλο και πιο πολύ τους λαούς της περιοχής καθώς οι δυνάστες των λαών συγκεντρώνουν όλο και πιο πολλά σιδερικά στην περιοχή, καθώς οξύνονται οι αντιθέσεις τους για το ποιος θα κυριαρχήσει. Η χώρα μας με τις πολιτικές των κυβερνήσεων και όλων των κομμάτων του συστήματος, είναι και γίνεται όλο και πιο πολύ κομμάτι αυτού του πολεμικού σκηνικού. Η συμφωνία για τις βάσεις, οι πολιτικοστρατιωτικές αποστολές κατ’ εντολή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, οι εξοπλισμοί, τα κηρύγματα έχθρας και μίσους για τους γειτονικούς λαούς, είναι –μας λένε- οι επιταγές του «εθνικού συμφέροντος»…

Οι «ροές» που απαγορεύουν τη ζωή…


Η ΕΕ, η «πολιτισμένη Δύση», αφού πήρε το 2015 από το σκλαβοπάζαρο των ξεριζωμένων όσους χρειαζόταν, αποφάσισε ότι τα εκατομμύρια που είναι στα καραβάνια που διαρκώς παράγει ο πόλεμος και η εξαθλίωση, περισσεύουν! Όπως περισσεύουν οι εργαζόμενοι, οι φτωχομεσαίοι αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι μαθητές, οι φοιτητές. Όπως περισσεύουν και δεν χωρούν τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας στη χώρα μας αλλά και σε κάθε χώρα!

Έτσι για τους ξεριζωμένους και τους διωγμένους αποφάσισαν ότι περισσεύουν παντού, περισσεύουν στη ζωή! Κι έφτιαξαν συνθήκες (τα Δουβλίνα…) και συμφωνίες (ΕΕ-Τουρκίας) για να τους επιβάλλουν την απόφαση τους. Γι αυτό τους πνίγουν κατά χιλιάδες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Αλλά οι κατατρεγμένοι είναι πολλοί και γίνονται διαρκώς περισσότεροι! Και κυρίως, δεν μπορούν να παραιτηθούν όλοι αυτοί από τη ζωή, σαν το κοριτσάκι στη Μόρια. Έχουν ανάγκη να βρουν ζωή και δικαιώματα, τόπο να ζήσουν. Έτσι οι κανόνες για τις «ροές», δηλαδή η απαγόρευση σε κάθε δικαίωμα στη ζωή, μεγαλώνει διαρκώς το έγκλημα…

Η εξόντωση στα στρατόπεδα- φυλακές…

Οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του συστήματος στη χώρα μας, χρεώθηκαν και ανέλαβαν μερτικό στο έγκλημα. Πρώτα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα της ΝΔ βρήκαν τη «λύση» να στοιβάζουν στις πιο απάνθρωπες συνθήκες τις χιλιάδες των κατατρεγμένων μέσα στα κολαστήρια των hot-spot! Γύρω τους στήσανε μια ολόκληρη ζώνη ΜΚΟ και πρακτόρων, ξένων και ντόπιων, πολλαπλών χρήσεων, αφεντικών και συμφερόντων. Κυρίως όμως για να λειτουργήσει η ζώνη σαν φράχτης που δεν θα επιτρέπει στο λαό και στις οργανώσεις του να εκφράσει την αλληλεγγύη του και να συναντηθεί με την προσφυγιά!

Αυτές οι άθλιες συνθήκες και ο φραγμός βοήθησαν και βοηθούν στη δαιμονοποίηση των κατατρεγμένων! Έγιναν η βάση για να «πατούν» τα κηρύγματα του επίσημου πολιτικού κόσμου περί «λαθροεισβολέων»! Δηλαδή το σύστημα χρησιμοποιεί τους ξεριζωμένους σαν εργαλείο ενίσχυσης των κηρυγμάτων εθνικισμού και μίσους ενάντια στους λαούς της περιοχής, που είναι η άλλη όψη της υποταγής στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ! Ταυτόχρονα αυτή η πολιτική τροφοδοτεί και ενθαρρύνει τα «τάγματα εφόδου» που είναι πολλαπλά χρήσιμα για όλες τις αντιδραστικές επιδιώξεις ενάντια στο λαό και στη νεολαία…

«Να μην έρθουν»….

Η «νέα» πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η ένταση αυτής της βαρβαρότητας (με στρατόπεδα-φυλακές, με απελάσεις, με πλήρη κατάργηση του δικαιώματος του Ασύλου…). Διακηρύσσει ως στόχο αυτής της πολιτικής την ανακοπή των ροών, αλλά ταυτόχρονα παίρνει σήματα έξωθεν και άνωθεν ότι αυτό «δεν μπορεί να γίνει»! Το «νέο Δουβλίνο» που ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ θα είναι ίδιο με τα προηγούμενα, η χρήση από τη μεριά της Τουρκίας των προσφύγων ως μέσο κατάθεσης των αιτημάτων της στη Γερμανία, θα συνεχίσει και με τις ευλογίες των ΗΠΑ!

Στο κουβάρι των αντιφάσεων έχουν μπλέξει και τα συμφέροντα των οικονομικών παραγόντων στα νησιά που διεκδικούν κομμάτι από την πίτα των σχετικών κονδυλίων της ΕΕ (γι αυτό και οι γκρίνιες για τις ΜΚΟ), ή «τουριστική ανάπτυξη» ή και τα δύο μαζί! Ενώ οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες σε Δήμους και Περιφέρεια φιλοδοξούν μεγάλες πολιτικές καριέρες με όχημα τον πιο αντιδραστικό λόγο και ρόλο! Το κοινό στοιχείο όλων αυτών που αιτούνται την «αποσυμφόρηση» είναι η ουσιαστική στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά ο καθένας διεκδικεί τα δικά του συμφέροντα που είναι ξένα και απέναντι στα συμφέροντα και τα δικαιώματα του λαού και των ξεριζωμένων.

Για όλα αυτά η απόφαση για επιτάξεις αναβλήθηκε, αλλά καθόλου δεν αναβλήθηκε η πολιτική που αναγορεύει τα θύματα σε εχθρούς του λαού, η πολιτική της κατάπνιξης όλων των δικαιωμάτων τους, η πολιτική της εξόντωσης τους!

«Να φύγουν»…

Από δυνάμεις που αναφέρονται στο κίνημα (ΠΑΜΕ) προβάλλεται ο «απεγκλωβισμός» ως η «ριζοσπαστική» εκδοχή της «αποσυμφόρησης». Ταυτόχρονα πασχίζουν να εξηγήσουν ότι η δική τους πρόταση για «μικρή δομή» στα νησιά είναι διαφορετική από τις «μεγάλες δομές» που προτείνουν οι συστημικοί, ότι η διαδικασία απόδοσης ασύλου «θα γίνεται στην ηπειρωτική χώρα», από την οποία ωστόσο επίσης «πρέπει να φύγουν» για να πάνε στον «πραγματικό προορισμό τους» !

Αυτή η γραμμή δεν είναι παρά μια κατασκευή που θέλει να κρύψει τους εμπνευστές της από τα πραγματικές απαιτήσεις που βάζει στο κίνημα η κατάσταση αυτή. Μια κατασκευή που έχει επικίνδυνα και επώδυνα για το λαό αποτελέσματα. Γιατί τον καλεί να αποδεχτεί τη βασική κατεύθυνση του συστήματος: οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι βάρος και πρόβλημα από το οποίο πρέπει να απαλλαγεί! Γι αυτό εξάλλου οι δυνάμεις της «αποσυμφόρησης» και οι δυνάμεις του «απεγκλωβισμού», υπήρξαν συνδιοργανωτές σε προηγούμενα συλλαλητήρια ή συνεργαζόμενοι στο τελευταίο συλλαλητήριο της 22/1/20 υπό την κεντρική αφίσα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου να παρουσιάζει τους ξεριζωμένους ως «λαθροεισβολείς»…

Ούτε μαζί, ούτε κοντά…

με την πολιτική του συστήματος δεν πρέπει να είναι ο λαός! Χρειάζεται να σταθεί απέναντι σε αυτήν την πολιτική με τους δικούς του αγώνες!

Γι αυτό χρειάζεται να αναρωτηθεί ο καθένας μας:➢ Όταν τα ΜΑΤ πνίγουν με χημικά και γκλομπ κάθε προσπάθεια διαμαρτυρίας των ξεριζωμένων, μας «παρέχουν ασφάλεια» ή εμπεδώνεται και «νομιμοποιείται» η τρομοκρατία και η καταστολή απέναντι σε κάθε προσπάθεια πάλης του λαού και της νεολαίας;
➢ Όταν καλούν σε «λαϊκές κινητοποιήσεις» οι πολιτευτές του συστήματος και οι μεγαλοεργοδότες που ξεζουμίζουν και εξοντώνουν τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις τους, είναι για να βοηθήσουν το λαό ή για να τον χρησιμοποιήσουν και να τον φέρουν σε χειρότερη θέση;
➢ Όταν αυτοί που προσκυνούν και υπηρετούν - με το αζημίωτο!- τους φονιάδες των λαών και κάνουν τη χώρα μας βάση των πολέμων τους, κραυγάζουν για τον «κίνδυνο» που φέρνουν οι ξεριζωμένοι, είναι για να υπερασπίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια του λαού, ή για να τον σύρουν μόνο χωρίς συμμάχους σε τυχοδιωκτισμούς και πολεμικές σφαγές;

Ποια ενότητα χρειάζεται ο λαός;

Ο λαός και οι εργάτες είναι ενάντια στις πολιτικές της φτώχειας, της καταπίεσης, της εκμετάλλευσης. Είναι ενάντια στη δυστυχία και την καταστροφή των πολέμων που γίνονται και απειλούνται.

Γι αυτό είναι ενάντια στους ιμπεριαλιστές-εμπρηστές των πολέμων και δυνάστες των λαών. Ενάντια σε όλα τα κόμματα του συστήματος που τους υπηρετούν και προωθούν τις πολιτικές τους. Είναι ενάντια και απέναντι στις υπέρ-συστημικές , ακροδεξιές, εθνικιστικές, φασιστικές, δυνάμεις –δεκανίκια του συστήματος και της πολιτικής του!

Γι αυτό ο λαός πρέπει να είναι μαζί με όλους στους λαούς, με τους πρόσφυγες/μετανάστες, με όλους τους κατατρεγμένους! Αυτοί είναι οι σύμμαχοι μας στον αγώνα για ειρήνη και ζωή με δικαιώματα. Αυτή είναι η ενότητα που έχουμε ανάγκη να χτίσουμε με τους αγώνες μας!
➢ ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ- ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΜΙΣΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

➢ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΟΙΝΗ ΠΑΛΗ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

➢ ΦΙΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ –ΕΞΩ ΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

➢ ΕΞΩ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ -ΒΑΣΕΙΣ -ΕΕ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ!


ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ
ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΦΛΕΒΑΡΗ, 12μ, κεντρική πλατεία ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ