Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Εκδήλωση για την περίθαλψη στην Θεσσαλονίκη

Την Κυριακή 15 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Λαϊκής Αντίστασης – Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας Θεσσαλονίκης στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Η αίθουσα συνελεύσεων αποδείχθηκε πολύ μικρή για τον κόσμο που συμμετείχε. Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, με αμείωτο ενδιαφέρον από την αρχή ως το τέλος, οι συμμετέχοντες, έκαναν την εκδήλωση μια ζωντανή διαδικασία προετοιμασίας αγώνα.
Στο άνοιγμα της συζήτησης έγινε ενημέρωση για την διήμερη σύσκεψη για την πανελλαδική συγκρότηση, τα σημαντικά βήματα που έγιναν από την ΠΑΑΣ ως την  Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία, τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για την συγκρότηση και την δράση της στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, από τον Δημήτρη Καρβαγιώτη.
Ακολούθησαν τρεις εισηγήσεις, χωρίς αλληλοεπικαλύψεις, που ανέδειξαν την βαρβαρότητα της επίθεσης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη, στους εργαζόμενους στην υγεία και τι πρέπει να κάνει το κίνημα.
O Σπύρος Παπακωνσταντίνου, μέλος του ΔΣ του σωματείου του Αμαλία Φλέμιγκ, ενημέρωσε για τις εξελίξεις στη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Μετέφερε το κλίμα των κινητοποιήσεων, το συντονισμό με άλλα νοσοκομεία, το άνοιγμα στη γειτονιά, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες με άλλες πολιτικές απόψεις.
Από την πρωτοβάθμια περίθαλψη, με λεπτομερή ανάλυση, ο Γιώργος Ματσούκας, μας έκανε κοινωνούς του ζοφερού μέλλοντος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και όπως χαρακτηριστικά είπε «το ντοκιμαντέρ του Μουρ θέλουν να είναι η αυριανή πραγματικότητα στην Ελλάδα».
Από το νοσοκομείο Παπανικολάου, η Κρυσταλία Βιτούλα με σαφήνεια για τα αίτια και τον στόχο της επίθεσης, κατέληξε στην αναγκαιότητα της ανάπτυξης κινήματος λαού και εργαζόμενων για την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Αποδείχτηκε ακόμη μια φορά, πόσο απαραίτητο είναι σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σχολείο και σχολή, να γίνεται η πολιτική ανάλυση και η αποκάλυψη της επίθεσης, η ταυτοποίηση του εχθρού, που είναι το καπιταλιστικό ιμπεριαλιστικό σύστημα. Τότε καταλαβαίνει ο καθένας ότι είναι αναγκασμένος να αντισταθεί.
Έτσι αντιλαμβάνεται το καθήκον να διεκδικήσει το δικαίωμα στην πλήρη, ίση και δωρεάν δημόσια περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις, τότε μπορεί να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Έτσι φαίνεται η αναγκαιότητα ενός Μετώπου Αντίστασης εργαζόμενων στην υγεία και χρηστών των υπηρεσιών υγείας, για να μη κλείσει κανένα νοσοκομείο, καμιά μονάδα υγείας και τότε βάζει πλάτη ο καθένας στην οικοδόμησή του.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν και ενημέρωσαν για το μακρόχρονο αγώνα τους οι απεργοί της ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ, καθώς και εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ.
Μια ζωντανή εκδήλωση, με πολλές τοποθετήσεις και θα ήταν άλλες τόσες αν δεν έπρεπε να παραδοθεί η αίθουσα, έκλεισε με την συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα η οποία θα συνεδριάσει την Τετάρτη 18 Δεκέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στο στέκι ΣΦΕΝΤΟΝΑ για να ετοιμάσει την παραπέρα παρέμβασή της.