Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

ΑΡΤΑ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΤΑ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ!

Με κοινή τους προκήρυξη η Λαϊκή Αντίσταση - ΑΑΣ και η Λαϊκή Συνέλευση της Άρτας έκαναν παρέμβαση σήμερα στο νοσοκομείο της πόλης:


Το σύστημα βλάπτει σοβαρά την υγεία:
Για 3.068.000 ανασφάλιστους δεν προβλέπεται δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες περίθαλψης.
Η προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία έχει αυξηθεί κατά 30% συγκριτικά με την προ μνημονίου περίοδο.
55,7% των ασθενών δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τα φάρμακα τους.
1 στους 3 ασθενείς αραιώνουν τη συχνότητα λήψης φαρμάκων ώστε να κάνουν οικονομία.
6 στους 10 δηλώνουν ότι έχει επηρεασθεί η ψυχική τους υγεία, ενώ ποσοστό 62% κάνει αυτοδιάγνωση μέσω internet.
Φροντίζει γι΄ αυτό η κυβέρνηση που εκτελεί τις επιταγές της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ και κλείνει νοσοκομεία, κλείνει πολυιατρεία του ΕΟΠΠΥ και κέντρα υγείας, απολύει εργαζόμενους, μειώνει τις παροχές στους ασφαλισμένους και τις δαπάνες για την περίθαλψη (2,7 δις λιγότερα το 2014 για την υγεία).
Στα νοσοκομεία του Ι.Κ.Α. και τα 8 δημόσια νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έρχεται η σειρά των ψυχιατρικών νοσοκομείων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και του Δρομοκαϊτειου, αφήνοντας εκατοντάδες ψυχικά ασθενείς στη μοίρα τους. Και ακολουθεί το κλείσιμο 50 άλλων νοσοκομείων σε πόλεις, νησιά και επαρχία.
Σ΄ αυτό το νέο κύμα της επίθεσης εντάσσονται και οι 136 διαθεσιμότητες – κινητικότητες προσωπικού από το νοσοκομείo της Άρτας (οδηγοί ασθενοφόρων, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό). Και είναι μόνο η αρχή. Επιδίωξή τους είναι να απαξιώσουν το νοσοκομείο από προσωπικό, να αποδομήσουν τις κλινικές του, για να κριθούν μετά την «αξιολόγησή τους» ότι πρέπει να κλείσουν. Στο στόχαστρο του υπουργείου και οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Έτσι από τις 545 μονάδες υγείας (πολυιατρεία ΕΟΠΥΥ, Κέντρα Υγείας) που υπάρχουν σήμερα, 220 αναμένεται να κλείσουν ώστε να υπάρχει μια μονάδα υγείας ανά καλλικρατικό δήμο που θα καλύπτει 50000 έως 100000 κατοίκους.
Αυτό σημαίνει ότι ο νομός μας θα μείνει με ένα ή το πολύ δύο Κέντρα Υγείας και ένα Νοσοκομείο υποβαθμισμένο, υποστελεχωμένο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ζωή των κατοίκων του νομού.
Ο ΕΟΠΠΥ αλλάζει και από «πάροχος υπηρεσιών υγείας» μετατρέπεται σε « αγοραστή». Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΟΠΠΥ δεν θα έχει την υποχρέωση να παρέχει σε όλους περίθαλψη όπως συνέβαινε μέχρι τώρα στη βάση της καθολικότητας του δικαιώματος της περίθαλψης. Έτσι οι μάγκες, αφού μάζεψαν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία σε ένα φορέα, αφού λεηλάτησαν την περιουσία τους, τώρα αλλάζουν τα δεδομένα για όλους τους ασφαλισμένους. Θέλουν δηλαδή να ξεριζώσουν από το μυαλό του λαού την έννοια της δωρεάν περίθαλψης, να τον πείσουν ότι δεν είναι υποχρέωση του κράτους και ότι αν χρειαστεί υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να πληρώσει. Αν φυσικά έχει να πληρώσει, διαφορετικά θα πεθάνει στην ψάθα.
Τη λογική ότι θα πρέπει να πληρώνουμε για την υγειά μας άρχισαν να την καλλιεργούν με το 5ευρο στα τακτικά ραντεβού πριν μερικά χρόνια, συνεχίζουν με το 25ευρο για κάθε νοσηλεία από 1-1-2014, με το ένα ευρώ που θα πληρώνει ο ασφαλισμένος για κάθε συνταγή στο φαρμακείο, με την πληρωμή των εξετάσεων αφού τα εργαστήρια του ΙΚΑ στην πόλη μας δεν λειτουργούν εδώ και πολύ καιρό. Ενώ η συμμετοχή στο φάρμακο αυξάνεται ακόμη και για τα φάρμακα που παίρνουν οι χρόνια πάσχοντες, ενώ καθημερινά αφαιρούνται φάρμακα από τη λίστα συνταγογραφούμενων.

Σίγουρα δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε εμείς.

Είναι ανάγκη ζωής, η οικοδόμηση ενός ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, τις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλισμένων, στους χώρους δουλειάς και γειτονιάς, για να μη κλείσει κανένα νοσοκομείο,κέντρο υγείας και πολυιατρείο, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.
Είναι μονόδρομος ο αγώνας για το δικαίωμα στην ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ για όλους χωρίς προϋποθέσεις.
Είναι καθήκον η υπεράσπιση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς.