Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Σάμος, Καρλόβασι
Εκδήλωση - συζήτηση για την υγεία Σάββατο 15 Μάρτη 6.30μμ

Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ!
ΜΑΖΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ 
ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ !

Εκδήλωση-συζήτηση Σάββατο 15 Μάρτη 6.30μμ, Καρλόβασι

Με την ψήφιση του τελευταίου νόμου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη τον περασμένο Φεβρουάριο, κυβέρνηση και τρόικα αποφάσισαν και επιβάλλουν το κλείσιμο εκατοντάδων πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ και καθεστώς διαθεσιμότητας για 8.500 εργαζόμενους. Πρόκειται για ένα νόμο που προστίθεται σε μια σειρά μέτρα της πολιτικής που ισοπεδώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων στην περίθαλψη-υγεία, της πολιτικής που έχει ήδη κάνει τραγική την κατάσταση και στον τομέα αυτό για όλο το λαό. Από τη μια βρίσκονται τα 3 εκατομμύρια ανασφάλιστων που δεν έχουν καμιά πρόσβαση σε δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη. Αλλά και για τους ασφαλισμένους η κατάσταση γίνεται καθημερινά χειρότερη: Με την ανυπαρξία συμβεβλημένων γιατρών, με τις κάθε είδους δομές χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, χωρίς υλικά, εργαστήρια, εξοπλισμό, με τα πλαφόν των επισκέψεων, με τις καταργήσεις φαρμάκων και εξετάσεων για τους ασφαλισμένους, με τα γενόσημα και τα άλλα μέτρα για το φάρμακο, και βέβαια με τις συγχωνεύσεις-κλεισίματα νοσοκομείων, πολυϊατρείων ,αγροτικών ιατρείων, κέντρων υγείας, επιβάλλεται ολοένα πιο άγρια το δόγμα «λίγες και ακριβές οι επιλογές περίθαλψης για το λαό».

Στη Σάμο εκτός από την καθημερινή απελπισία που βιώνουν εκατοντάδες άνθρωποι αναζητώντας περίθαλψη, έχουμε κιόλας θύματα αυτής της πολιτικής! Αυτό είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης των αναγκαίων ασθενοφόρων, της ουσιαστικής κατάργησης των αγροτικών ιατρείων (πχ Μαραθόκαμπος), της εγκατάλειψης-διάλυσης του Κέντρου Υγείας στο Καρλόβασι και του Νοσοκομείου Σάμου. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται δραματικά μετά το κλείσιμο του ΙΚΑ στο Καρλόβασι και του πολυϊατρείου στο Βαθύ που ο μεγάλος φόρτος που καθημερινά είχαν υποτίθεται ότι τώρα θα εξυπηρετείται από το Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας που λειτουργούν χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, με έναν ή κανέναν γιατρό στις πιο πολλές ειδικότητες και χωρίς ούτε τα στοιχειώδη υλικά που απαιτούνται για περίθαλψη!

Εργαζόμενοι και άνεργοι, νέοι και νέες
Το σύστημα και η κυβέρνηση του για να «δικαιολογήσει» αυτή την πολιτική, αυτή την βαρβαρότητα, λέει τα πιο ξεδιάντροπα ψέματα. Επιχειρεί να εμφανίσει ως «σπατάλη» την ικανοποίηση των αναγκών για περίθαλψη του λαού, στην οποία «δεν μπορεί» αλλά και «δεν πρέπει» να ανταποκριθεί. Επιχειρεί να εμφανίσει τα μέτρα που αφήνουν τους ανθρώπους του μόχθου χωρίς περίθαλψη, τα μέτρα που αναγορεύουν την υγεία σε εμπόρευμα ως «εξορθολογισμό» και «εκσυγχρονισμό»!
Όμως ο εργαζόμενος λαός έχει πληρώσει ξανά και ξανά για αυτό το δικαίωμα του:
• Με τη δουλειά του, που πάντα αμείβεται πολύ λιγότερο από την πραγματική της αξία.
• Με τις ασφαλιστικές εισφορές του που ολοένα αυξάνονται μαζί με την αύξηση της διάρκειας του εργάσιμου βίου του.
• Με τους έμμεσους και άμεσους φόρους που έχουν εξελιχθεί σε πραγματική λεηλασία τα τελευταία χρόνια.
Αυτό που πραγματικά προωθεί το σύστημα, η κυβέρνηση του, η πολιτική που απαιτούν ΕΕ-ΔΝΤ και κεφάλαιο, δεν είναι κανένας «εξορθολογισμός» και καμιά βέβαια «δικαιοσύνη». Οι πραγματικοί τους στόχοι υπηρετούν τα δικά τους και μόνο συμφέροντα:
  • Να δώσουν στο κεφάλαιο νέο πεδίο δράσης και κερδοφορίας
  • Να εφαρμόσουν τις πολιτικές των απολύσεων και της κατάργησης της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και στους χώρους της περίθαλψης-υγείας
  • Να κάνουν πιο φτηνή τη ζωή και τη δουλειά όλων των εργαζόμενων συντρίβοντας τα δικαιώματα τους σε υγεία –περίθαλψη
Αυτούς τους στόχους προωθούν και για να το πετύχουν χρησιμοποιούν και αξιοποιούν πλήρως το βασικό τους όπλο: Τον συσχετισμό δύναμης, που είναι σήμερα αρνητικός για το λαό και ευνοϊκός για το σύστημα. Όμως δεν είναι «της μοίρας μας γραφτό», να επιβάλλεται αυτή η πολιτική, να τσακίζονται τα δικαιώματα μας. Αυτός ο αρνητικός συσχετισμός δεν είναι αμετάβλητος. Όχι μόνο πρέπει αλλά και μπορεί να αλλάξει! Με έναν και μόνο τρόπο: Με την οργάνωση της οργής του λαού και τη μετατροπή της σε μαζική και παρατεταμένη πάλη!

Εργαζόμενοι και άνεργοι, νέοι και νέες
Έχουμε ανάγκη και δικαίωμα να παλέψουμε για:
  • Δωρεάν και πλήρη περίθαλψη για όλο το λαό χωρίς προϋποθέσεις
  • Να μην κλείσει καμιά δημόσια υπηρεσία υγείας
  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος
Αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να είναι «παράσταση μιας μέρας» ή μιας ώρας, δεν είναι «αρμοδιότητα» της μιας ή της άλλης συνδικαλιστικής ή πολιτικής δύναμης. Είναι αρμοδιότητα και υπόθεση όλου του λαού! Γι αυτό χρειάζεται να συγκροτηθεί μια πλατιά Επιτροπή Αγώνα για την περίθαλψη-υγεία, στην οποία πρέπει και μπορεί να συμμετέχουν τα σωματεία των εργαζομένων στους χώρους υγείας και κάθε σωματείο, κάθε δύναμη που θέλει να στηρίξει και να συμβάλλει σε αυτό τον αγώνα, κάθε εργαζόμενος, νέος, άνεργος! Μια Επιτροπή Αγώνα που θα ενώσει και θα αγκαλιάσει όλο το λαό, χωρίς διακρίσεις χρώματος, φύλλου, εθνικότητας, και θα διαμορφώνει η ίδια τα βήματα του αγώνα που απαιτούνται! Όπως ήδη γίνεται εδώ και ένα χρόνο στη γειτονική Ικαρία όπου η Επιτροπή Αγώνα στην οποία συσπειρώνονται σωματεία, σύλλογοι και ο απλός κόσμος, έχει καταφέρει να μπλοκάρει την κυβερνητική απόφαση που ουσιαστικά απαιτούσε την κατάργηση του νοσοκομείου της Ικαρίας!
Σε μια τέτοια προσπάθεια καλούμε όλους να συμβάλλουν και στη Σάμο. Μέσα από μαζικές διαδικασίες να διαμορφώσουμε όλοι μαζί τα συγκεκριμένα αιτήματα πάλης που θα θέσουμε για να διεκδικήσουμε στο νησί μας την δωρεά και πλήρη περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις. Και πάλι μέσα στις μαζικές διαδικασίες να διαμορφώνουμε όλοι μαζί τις μορφές πάλης με τις οποίες θα αγωνιζόμαστε για τους στόχους μας.

Εκδήλωση-συζήτηση
Σάββατο 15 Μάρτη 6.30μμ Καρλόβασι, κινηματογραφική Λέσχη Ίριδα