Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ (21/8/15): ΜΑΖΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ

Όλοι στην πορεία στον Κάκκαβο 23 Αυγούστου

Το κίνημα της Χαλκιδικής, που δίνει εδώ και χρόνια έναν μεγαλειώδη αγώνα για την επιβίωση του τόπου και των ανθρώπων του, βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις. Τους τελευταίους 7 μήνες η ληστρική εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, όχι μόνο δεν έχει πάψει, αλλά έχει προχωρήσει σημαντικά, με την καταστροφή της περιοχής να γίνεται όλο και πιο εμφανής. Το μεγάλο ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο της καναδικής πολυεθνικής El Dorado Gold και το ντόπιο κεφάλαιο της «Ελληνικός Χρυσός», σε συνεργασία με το πολιτικό προσωπικό των διαδοχικών κυβερνήσεων, προωθούν σταθερά τη λεηλασία του τόπου που προϋπολογίζεται σε κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ.
Παρότι η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καλλιέργησε προσδοκίες και αυταπάτες για δήθεν «επίλυση του προβλήματος», φρόντισε γρήγορα να τις διαλύσει κάτω από τον κρότο των χημικών και τις νέες συλλήψεις αγωνιστών. 

Φάνηκε πολύ σύντομα ότι καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι με το λαϊκό συμφέρον εκεί που χτυπά η καρδιά του προβλήματος: στην αναμέτρηση με το ξένο και ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή είναι υπόθεση αποκλειστικά και μόνο του αγωνιζόμενου λαού. Οι λογικές ανάθεσης έχουν ηττηθεί παταγωδώς και το κίνημα της Χαλκιδικής το διαπιστώνει καθημερινά. Μπορεί ο αγώνας αυτός να είναι μακρύς, αλλά είναι δίκαιος και κουβαλάει την αγωνία για επιβίωση χιλιάδων ανθρώπων. Γι αυτό και έχει τη δύναμη να νικήσει.
Η νέα «προσωρινή παύση των εργασιών για τεχνικούς λόγους» δεν ξεγελά κανέναν. Στην σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Σκουρλέτης φρόντισε να υπογραμμίσει την προσωρινότητα της παύσης και φυσικά να υπενθυμίσει ότι «οι επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες, απαραίτητες και αναγκαίες». Εδώ και 7 μήνες οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης στην εταιρεία για τη συνέχιση της «επένδυσης» υπήρξαν συνεχείς, παριστάνοντας τάχα πως κόπτεται για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν από ενδεχόμενη ακύρωση του έργου. Εν συνεχεία, κρίθηκε νόμιμη η παραχώρηση έκτασης δάσους 4.166 στρεμμάτων στην «Ελληνικός Χρυσός» και αναιρέθηκε η απαγόρευση υλοτόμησης στο Λάκκο του Καρατζά (για όσους θυμούνται, ο κ. Τσιρώνης την είχε παρουσιάσει κάποτε σαν «παύση του έργου»). Μετά τις δηλώσεις Σκουρλέτη, η εταιρία εξαπέλυσε νέες απειλές για διαθεσιμότητες και απολύσεις σε περίπτωση «προσωρινής παύσης». Για ακόμη μια φορά, οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούνται ως ασπίδα και αναλώσιμο υλικό προκειμένου να κλιμακώσει η εταιρία τον εκβιασμό της, φανερώνοντας τον αδίστακτο χαρακτήρα της εκμετάλλευσης που τους επιφυλάσσει. Με την νέα κυβερνητική ανακοίνωση επιχειρείται η χειραγώγηση και ο εγκλωβισμός του κόσμου πίσω στην αναμονή. Επιδιώκουν να πείσουν τον αγωνιζόμενο λαό που όλους αυτούς τους μήνες κατασυκοφαντήθηκε, δέχτηκε χημικά, ξύλο και νέες διώξεις, ότι τάχα είναι σύμμαχοι του. Επιχειρούν, παράλληλα, να κατευνάσουν την εσωκομματική κρίση του ΣΥΡΙΖΑ και τις κατηγορίες περί «εγκατάλειψης των προεκλογικών δεσμεύσεων» που φούντωσαν με την ψήφιση του 3ου Μνημονίου. Φτάσαμε, ξαφνικά, να δούμε την «προσωρινή παύση του έργου» στις Σκουριές να μπαίνει ξεδιάντροπα στον «νικητήριο» προεκλογικό λόγο της κυβέρνησης. Όμως ο κόσμος που βρίσκεται στο δρόμο και στην πάλη βγάζει τα συμπεράσματά του!
Ο αγώνας συνεχίζεται! Είναι αποκλειστικά και μόνο λαϊκή υπόθεση! Καμιά ανοχή και καμιά αναμονή τη στιγμή που κρίνονται οι ζωές και το μέλλον των ανθρώπων της περιοχής! Να ξαναζωντανέψουν οι επιτροπές σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη, να παρθούν νέες πρωτοβουλίες για τη συνέχιση και το άπλωμα του κινήματος. Με ενημερωτικές εκδηλώσεις και νέες κινητοποιήσεις ενόψει της ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη. Τέρμα στις αυταπάτες, ο λαός μιλά με τους αγώνες του! 

ΟΛΟΙ στην ΠΟΡΕΙΑ στον ΚΑΚΚΑΒΟ 23/8 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ
ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 350 ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΑΠΟ ΞΕΝΟ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ